Split: Prihvaćen županijski proračun za 2004.

VIJEĆNICI Skupštine Splitsko-dalmatinske županije danas su na zadnjoj ovogodišnjoj sjednici prihvatili proračun za 2004. od 274 milijuna kuna, a po riječima župana Krune Peronje usmjeren je na poduzetništvo, razvoj i poticanje zapošljavanja i gospodarstva.

U proračunu je prednost dana financiranju prostornih planova gradova i općina, koji ih, za razliku od Županije, još nisu donijeli, rekao je župan. Pročelnica županijskog Ureda za proračun i financije Anka Matošić naglasila je kako je proračun za 2004. usklađen u cijelosti s novim Zakonom o proračunu.

Župan Peronja izvijestio je o jučerašnjoj odluci Eko stožera o ponovnu otvaranju odlagališta smeća u Donjoj Gori na Biokovu. Kako je rekao, problem odlagališta postoji već tridesetak godina, a pojačan je prije dva mjeseca kad su se mještani počeli buniti i blokirati mu pristup. S tim u vezi župan je naglasio da u Županiji poštuju privatno vlasništvo te da su o nastalu stanju razgovarali i s makarskim vijećnicima, i vlasnicima zemljišta, odlučivši da će za uređenje odlagališta izdvojiti 205.000 kuna.

Vijećnici su jednoglasno osudili izgred u Dugopolju, a Miroslav Granić (HNS) poručio je Dinamovim navijačima da se ne osvećuju studentima iz Dalmacije u Zagrebu, nego da dođu na Markov trg i, kako je kazao, iscipelare dalmatinske saborske zastupnike. Granić je ocijenio da se ništa u suzbijanju navijačkih strasti neće učiniti dok žrtve budu obični ljudi. Zakon će se početi primjenjivati kad bude napadnut prvi zastupnik, ustvrdio je Granić.

Prije početka sjednice dvadesetak stanovnika Zelova u mućkoj općini okupilo se tražeći da se nastavi gradnja županijske ceste koja je započeta, pa prekinuta. Time su održali protuprosvjed prošlotjednu prosvjedu kad su mještani Kokana iz iste općine zahtijevali da se ne gradi županijska, nego lokalna cesta duga četiri kilometra, koja Kokanima više odgovara.

Pročitajte više