Split: Procesija sa slikom Čudotvorne Gospe od Poišana

U PRIGODI blagdana Velike Gospe splitskomakarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je večeras u Splitu procesiju sa slikom Čudotvorne Gospe od Poišana te misno slavlje u svetištu Gospe od Poišana.

Procesija je krenula od katedrale sv. Dujma do svetišta Gospe od Poišana, u istoimenom splitskom kvartu, koji je nekada bio splitska periferija.

Gotovo tisuću godina Splićani se zavjetuju svojoj Majci i Kraljici, kako ju nazivaju, a u nju su osobito vjerovali kroz povijest pomorci koji su crkvu na Poišanu ispunili svojim darovima, posebice maketama i slikama brodova.

Splićani su kroz stoljeća tražili pomoć od Bogorodice od Poišana u svim nevoljama koje su ih zadesile. Kad se god pojavila neka bolest ili prijetnja Gospu od Poišana donosili su Splićani u katedralu sv. Duje i tu je ostajala više tjedana, pa i mjeseci.

Događalo se to kad bi gradom harale epidemije, zarazne bolesti, kad su osvajači posizali prema zidinama grada ili za dugotrajnih suša koje su prijetile glađu.

U znak zahvalnosti Gospu od Poišana obdarili su Splićani zlatnom krunom i srebrenim prijestoljem, a posebnu su brigu za to svetišta kroz povijest vodili nadbiskupi i kanonici.

Ovogodišnju procesiju od katedrale sv. Duje do svetišta predvodio je nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, uz sudjelovanje splitskih svećenika. U Gospinu svetištu na Poišanima, u blizini Lore, nadbiskup Barišić je zatim predvodio misno slavlje.

Pročitajte više