Split: Prvi međunarodni grafički bijenale od 1. do 30. srpnja

U SPLITU će se od 1. do 30. srpnja održati Prvi međunarodni grafički bijenale, koji organiziraju splitski Zavod HAZU-a, Turistička zajednica grada i galerija Studio Naranča.

Na natječaj, raspisan početkom prošle godine, pristiglo je 357 radova, od 166 autora iz 37 zemalja. Po propozicijama, autori su trebali zadovoljiti tematske okvire Dioklecijanove palače i mora, maksimalnog formata 70x100 cm, te poslati i treći rad prema vlastitom izboru.

Ocjenjivački sud, u sastavu splitski umjetnici Pavo Majić i Viktor Popović, francuski slikar Christian Legentil i švicarski arhitekt Samuel Martin, te predsjednik povjesničar umjetnosti Joško Belamarić, odabrali su radove u svim grafičkim tehnikama, od suhe igle do računalnog ispisa, pristigle iz cijelog svijeta.

Radovi u konkurenciji bit će izloženi u Zavodu HAZU-a, u Lođi Otvorenog pučkog učilišta i u galeriji Studio Naranča, dok će Konzervatorska galerija predstaviti radove Masahira Fukude, a Muzej grada recentni opus Mirka Ilića.

Bit će uručeno 13 nagrada. Nagrada za temu Palače nosi ime Roberta Adama, engleskog kraljevskog arhitekta, autora grafičke mape o carskoj palači u Splitu iz 17. stoljeća.

O spomenutoj nagradi, te o nagradi "Marko Marulić" za temu more i nagradi "Crveni Peristil" za najinventivnijeg umjetnika na slobodnu temu odlučuje žiri od pet članova koji je obavio i odabir radova.

Deset nagrada "10 dalmatinera" dodjeljuje pojedinačno svaki član žirija - po jednu domaćem i po jednu stranom autoru.

Pročitajte više