Split: Seminar o otmicama djece

U splitskom hotelu "Park" danas je počeo dvodnevan seminar o primjeni Konvencije o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice djece, a priredila su ga ministarstva pravosuđa te zdravstva i socijalne skrbi u suradnji s njemačkom Zakladom za međunarodnu pravnu suradnju.

Šezdesetak sudionika iz centara za socijalnu skrb iz Hrvatske, sa zagrebačkoga, splitskog, riječkog i osječkoga pravnog fakulteta, iz triju ministarstava - unutarnjih poslova, zdravstva i socijalne skrbi te pravosuđa - te nekolicina vanjskih stručnjaka dva će dana izmjenjivati vlastita iskustva o tom sve težem međunarodnom problemu.

O primjeni Konvencije o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice djece, koju su prihvatile gotovo sve europske zemlje, uvodno je predavanje održala prva tajnica Haaške konferencije dr. Andrea Schulz, a o njemačkim iskustvima u njezinoj primjeni govorila je sutkinja iz njemačkog grada Cellea Astrid Schwichenberger.

Nerijetko, rečeno je, same obitelji za sitan novac dopuštaju otmicu vlastite djece jer im ne mogu pružiti osnovne uvjete života. Zato otmica djece najviše pogađa upravo najsiromašnije zemlje, istaknuto je.

Oteta djeca najčešće završavaju kao jeftina radna snaga, na ulicama zapadnoeuropskih zemalja ili se iskorištavaju za prostituciju, a samo rijetka nađu udomitelje.

Raspravljat će se o načinima za sprječavanje otmica djece, procesuiranju osoba koje se time bave, ali i o onome što je potrebno kako bi se ta bolest u korijenu izliječila, odnosno, izobrazbi i povećanju standarda stanovništva na najugroženijim područjima, primjerice zabačenim područjima europskog jugoistoka. Bit će govora i o tome što zemlje u koje djeca stižu mogu učiniti kako bi im se pomoglo, a one koji su u upleteni u otmice primjereno kaznilo.

(Hina)xdstr yvkn

Pročitajte više