Split: Štrajkaški odbor Veleučilišta poziva na mirni prosvjed

ŠTRAJKAŠKI odbor Veleučilišta u Splitu na današnjoj je konferenciji za novinare za preksutra najavio mirni prosvjed splitskim ulicama pozvavši da im se pridruže svi koji ih podržavaju u, kako su rekli, njihovoj pravednoj borbi za pravo na izbor mjesta i načina školovanja.

Danas, službeno prvog dana štrajka, uz većinu studenata sudjeluju i nastavnici i djelatnici Veleučilišta iako se nastava ne održava od jučer.

Studenti splitskog Veleučilišta ogorčeni su i razočarani jučerašnjim izjavama ministra Gvozdena Flege, a po riječima savjetnice Štrajkaškog odbora Maje Cvitan, smeta ih ministrovo mišljenje da su izmanipulirani, odnosno da ih rektor Veleučilišta Boris Anzulović koristi za svoju kandidaturu za Sabor.

"Zar ministar misli da smo mi nesposobni sami odlučiti i procijeniti što želimo i za što se borimo. Ako je to istina, pozdravljam onog koji je u tri dana uspio izmanipulirati 10 tisuća studenata", naglasila je Maja Cvitan i još jednom ponovila da su se studenti sami spontano organizirali ogorčeni Vladinom uredbom te da će štrajkati do ukinuća te uredbe.

Vezano za večeras najavljenu sjednicu sveučilišnog Senata na kojoj bi se trebalo odlučiti prihvaća li Sveučilište odluku o pripojenju Veleučilišta sa svim studentima i zaposlenima, u Štrajkaškom odboru kažu da im je svejedno što će se odlučiti.

Prema neslužbenim informacijama iz svih 12 gradova u kojima Veleučilište ima otvorene studije, do sada je peticijom protiv Vladine uredbe prikupljeno više od deset tisuća potpisa.

Na novinarsko pitanje je li točno da postoji određen broj studenata koji se slažu s Vladinom uredbom, Maja Cvitan je kazala da sigurno postoje, ali da ih je mali broj te ih je pozvala da se, ako to žele, organiziraju kao i oni i javno kažu što misle.

Ustvrdila je kako je sve više studenata, građana i političkih stranaka svih opcija koje ih podržavaju u štrajku, dodavši da je posljednji štrajk studenata u Splitu bio 23. listopada 1971. godine na Pravnom fakultetu.

Rektor Veleučilišta u Splitu Boris Anzulović novinarima je prije konferencije za novinare kazao kako je Veleučilištu blokiran račun u Splitskoj banci "uz objašnjenje da je banka dobila pismeni dopis ministra Mate Crkvenca koji im je zabranio isplatu novca navodeći da je riječ o novcu iz proračuna". Anzulović, međutim, tvrdi da od 12 milijuna kuna na računu Veleučilišta nema niti jedne kune iz proračuna, nego su to sve studentske školarine.

Pročitajte više