Split u prometnom kaosu, smjena gostiju na Kvarneru

NA KVARNERU je danas zbog smjene gostiju u turističkim odredištima cestovni promet znatno pojačan, kao i na graničnim prijelazima Rupi i Pasjaku gdje većih zastoja i čekanja na prijelaz državne granice ipak nema.

Vozila u zemlju preko oba granična prijelaza ulaze u 3 do 4 kolone, a iz zemlje izlaze u 1 do 2 kolone.

Danas do 11 sati u Hrvatsku je preko Rupe i Pasjaka ušlo oko 32.200 osoba, a iz zemlje otputovalo oko 11.300 osoba.

Iz riječkog Centra za obavješćivanje izvijestili su da na području primorsko-goranske županije ima gužva i manjih zastoja u prometu, a domaćim vozačima preporučili da danas ne voze riječkom obilaznicom.

U trajektnim lukama Jablancu i prizni vozila čekaju ukrcaj na trajekt 4 do 5 sati. U Jablancu vozila za otok Rab čekaju u koloni povremeno dugoj i do 5 kilometara, a u Prizni za otok Pag u koloni do 4 kilometra. Na ukrcaj na trajekte za otoke Cres i Lošinj u Brestovi čeka se oko 1 sat.

Turistička navala na Split

Split danas na svim prometnicama ima pravu turističku navalu kakva se ne pamti u posljednjih 15-ak godina.

Od ranoga jutra u grad stižu kolone automobila. Dugačka Zvonimirova ulica, koja vodi prema trajektnoj luci cijeli je dan prilično zakrčena pa prometna policija upozorava građane da se automobilima ne kreću prema tom dijelu grada.

Jadrolinija je svoje najveće trajekte smjestila u Split, tako da su svi putnici prihvaćeni uz izvanredna isplovljavanja prema otocima Hvaru, Braču, Visu i Šolti.

Koordinator Jadrolinije u Splitu Ante Mrvica kaže da je trajektima iz Italije prijepodne stiglo oko dvije tisuće Talijana, koji nastavljaju put na otoke, a do večeri brodovima će ih stići još oko dvije tisuće.

Pravo opsadno stanje je i u splitskoj Zračnoj luci na Resniku, gdje će do kraja dana stići više od 15 tisuća putnika, što je rekord od osnutka te zračne luke godine 1972.

Autobusima, uglavnom iz unutrašnjosti Hrvatske, ali i iz inozemstva, pretežito iz Njemačke, stiglo je četiri tisuće putnika, a na splitski željeznički kolodvor vlakovi su dovezli 2500 turista, uglavnom domaćih.

Nakon današnje invazije na Split, u Splitsko-dalmatinskoj županiji ljetuje više od 100 tisuća gostiju. Direktor županijske Turističke zajednice Mili Razović kaže da Dalmacija doslovce doživljava renesansu turizma, a Splitsko-dalmatinska županija ugošćuje najveći broj gostiju. Najveći porast gostiju, kad je riječ o dolascima, je iz Skandinavije, Velike Britanije i Francuske, uz već tradicionalno brojne Nijemce, Čehe i Slovence.

U Istru ušlo više od 69 tisuća putnika

Preko triju graničnih prijelaza u Istarskoj županiji Plovanije, Kaštela i Požana od jučer do danas u 12 sati u Hrvatsku je ušlo 69.000 turista, od kojih gotovo 65.000 stranih, priopćila je danas istarska policija.

Istodobno je Hrvatske preko tih graničnih prijelaza otputovalo oko 53.000 turista, od kojih nešto više od 50.000 stranih.

Prema podacima granične policije, unatoč pojačanom prometu, posebice na graničnom prijelazu Kaštelu, nije bilo većih zastoja ni čekanja, a ulazilo se uglavnom na dva prometna traka.

Među strancima koji su ušli u Hrvatsku najviše je bilo Talijana, Nijemaca i Austrijanaca.

Prema podacima istarske policije, promet je pojačan na svim cestama kroz Istru, posebice prema Rovinju, Umagu, Poreču i Puli, ali nije bilo težih prometnih nesreća.

Pročitajte više