Kerum će upravljati splitskom plažom još 15 godina

Foto: FAH

PRED vijećnike Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije ponovno stiže prijedlog da se za plažu Bene na Marjanu da koncesija na 15 godina tvrtki National.

Koncesiju je ta tvrtka već dobila prošle godine, no Ministarstvo mora je, postupajući po zahtjevu Društva Marjan, uočilo proceduralne nedostatke, odnosno da prijedlog koncesije nije dostavljen Ministarstvu zaštite okoliša na suglasnost. Inspekcija ministarstva naložila je Skupštini da poništi koncesiju i da se postupak ponovno provede.

Sve je isto kao lani

Premda su se u međuvremenu dogodili i izbori, odnosi političkih snaga su isti kao i lani. Prijedlog pred vijećnike Skupštine šalje HDZ-ov župan Blaženko Boban. Lani je to bio HDZ-ov Zlatko Ževrnja, koji je uoči izbora bio prisiljen odstupiti zbog davanja koncesije za plažu Zlatni rat u Bolu tvrtki povezanoj s određenim strukturama u HDZ-u.

I ove godine je, kao i lani, na čelu Skupštine Petroslav Sapunar, Kerumov šogor i otac novog koncesionara Bena Igora Sapunara koji je preuzeo tvrtku National dan nakon što joj je na Skupštini povjerena koncesija.

Tek je neznatna razlika u sastavu vijeća koje bira koncesionare. Umjesto Sapunara, Kerumov HGS tamo je poslao vijećnika Sašu Horvata, brata Kerumove supruge.

Uvala Bene ostavila gotovo milijun kuna duga?! 

U dnevnom redu sljedeće Županijske skupštine nalazi se i odgovor vijećniku stranke Pametno Anti Reniću koji je zatražio da mu se predoče dugovi koncesionara. Prema izlistu koji mu je dostavio pročelnik Stipe Čogelja ispada da je dosadašnji koncesionar Uvala Bene ostavila dug od gotovo milijun kuna, od čega Županija potražuje trećinu, odnosno 330 tisuća kuna. 

Na natječaj za koncesiju za Bene uz Uvalu Bene i National javila se i tvrtka Kruščica. Sve tri firme su u Kerumovom portfelju. Uvalu Bene vodi bivši vijećnik Tomislav Režić, a Kruščicu Fani Kerum.

Pročitajte više