Splitski kriminalac pušten na slobodu, supruga ga prijavila i poslala nazad u zatvor

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

SPLITSKI kriminalac Ivan Giljanović u ponedjeljak je pušten na uvjetni otpust sa služenja petogodišnje kazne zatvora zbog pokušaja ubojstva Marka Bekavca, ali se već u srijedu vratio u splitski zatvor, piše Dalmatinski portal. Navode kako se Giljanović u utorak pojavio na policiji zbog rješavanja formalnosti oko uvjetnog otpusta, no tamo su ga dočekali s prijavom njegove supruge za obiteljsko nasilje.

Dalmatinski portal ističe kako je Giljanović navodno duže vrijeme iz zatvora zvao suprugu i svašta joj govorio. Zbog suprugine prijave je uhićen i predan Državnom odvjetništvu koje je zatražilo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela. Sudac istrage je prihvatio zahtjev i poslao Giljanovića natrag u zatvor na Bilicama. 

Bezuspješno su tragali za njim 11 mjeseci

Inače, Giljanović je 1. svibnja 2018. godine u splitskom kafiću Clo upucao Marka Bekavca. Njih dvojica su sjedili u kafiću kad su se posvađali. U jednom trenutku Giljanović je u Bekavca ispalio više metaka. Bekavac je krvav ostao ležati na cesti, a Giljanović je pobjegao. Za njim su raspisani tjeralica i europski uhidbeni nalog.

Policija ga je bezuspješno tražila 11 mjeseci, sve dok se sam nije pojavio u sjedištu policije. Dok je bio u bijegu, iz automatske puške je izrešetan Mercedes u njegovom vlasništvu. Giljanović je i prije pokušaja ubojstva imao problema sa zakonom. 

Osuđen je zbog 14 kaznenih djela iznude i lihvarskih ugovora u pet godina, počevši od 2012. Zbog toga je dobio 3 godine i 10 mjeseci zatvora, i to nakon nagodbe s tužiteljima. Giljanović je 2012. pristao na nagodbu s Državnim odvjetništvom te spremno prihvatio kaznu od tri godine i deset mjeseci. Tužiteljstvo je tražilo devet godina.

Pročitajte više