Splitski liječnici odlučuju o zahtjevu za svjedočenjem Frane Lučića

VEĆ MJESEC dana na službenim web stranicama KBC-a Split nema novih informacija o zdravstvenom stanju vatrogasca Frane Lučića koji je s još 12 svojih kolega, koji su uslijed teških opekotina preminuli, teško stradao 30. kolovoza na Velikom Kornatu.

No, 23-godišnji vatrogasac iz Tisnog dobro se oporavlja te je iz dana u dan njegovo zdravstveno stanje sve bolje i bolje. Prije dvadesetak dana snimljen je kamerama HTV-a, a na snimkama se vidjelo kako se samostalno kreće te da je još uvijek ovisan o stručnoj pomoći splitskih liječnika.

Sukladno tome liječnički konzilij KBC-a Split danas će odlučiti može li Frane Lučić odgovarati na pitanja istražnog suca Branka Ivića koji je od konzilija zatražio stručnu procjenu Lučićeve sposobnosti da svjedoči o svojim saznanjima vezanim uz kornatsku tragediju.

Ravnatelj KBC-a Split dr. Dujomir Marasović je rekao kako će odluku donijeti šesteročlani liječnički konzilij u kojem su dva anesteziologa, psihijatar, plastični kirurg, epidemiolog i genetičar, a presudno će biti mišljenje psihijatra.

Dr. Marasović je rekao kako će konziliju prilikom donošenja odluke o mogućnosti da Lučić svjedoči, glavni kriterij biti stabilnost zdravstvenog stanja mladog vatrogasca. Liječnike neće  impresionirati nikakvi pritisci ni nagađanja, napominje Marasović, te dodaje kako će Lučić svjedočiti tek kada za to uistinu bude spreman i sposoban.

GSS-ovac će rasvijetliti priču o prenošenju i vraćanje tijela na otok

U međuvremenu na zadarskom Županijskom sudu nastavlja se istražni postupak o kornatskoj tragediji.

Pred istražnim sucem Ivićem trebao bi svjedočiti član Hrvatske gorske službe za spašavanje (HGSS) Dubravko Primužić, koji bi trebao objasniti jesu li vojni specijalci, kako stoji u zapisniku s Divulja, odvezli, a zatim vratili tri  tijela na Veliki Kornat.

Djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), koji su tu informaciju i zapisali u operativni dnevnik, potvrdili su kako su je upisali na temelju Primužićeve dojave.

I.K.

Pročitajte više