Splitski policajci ponovno oslobođeni optužbe za iznuđivanje iskaza batinama

SPLITSKI policajci Damir Brnić i Ante Žaja ponovno su oslobođeni optužbe za premlaćivanje sitnog kriminalca Edija Radosavljevića koji je podlegao batinama u splitskoj bolnici, pet dana nakon "ispitivanja" u Prvoj policijskoj postaji u rujnu 2000. godine.

Za Radosavljevića su bile fatalne ozljede glave koje mu je nanio osumnjičenik Perica Živković, uzrujan što je ovaj inspektorima otkucao neke zajedničke poslove. Obdukcijom se, međutim, otkrilo da je Radosavljeviću razderana slezena pa se posumnjalo da su policajci također malo pustili ruku prilikom ispitivanja. 

Nema dokaza?

Splitski Općinski sud nema dokaza da su oni odgovorni za njegovu smrt. Terete ih tek već niz puta osuđeni i prijavljivani Tonči Miloš i Živković, koji je pravomoćno osuđen za premlaćivanje sa smrtnom posljedicom. Nitko od kolega policajaca nije svjedočio protiv Brnića i Žaje, a njih dvojica tvrde da Radosavljevića nisu ni pipnuli. 

Sudac Pešutić već je oslobodio Brnića i Žaju potkraj 2007. godine. Ponovno suđenje naložio je Županijski sud u Splitu. Pribavljena je medicinska dokumentacija pokojnog, koji je bio ovisnik, krhkog zdravlja narušenog brojnim bolestima. Ispitana je ponovno i patologinja Marija Definis Gojanović, no ništa novo se nije otkrilo pa je Pešutić ponovno donio istu presudu.

Brnić je imao više stegovnih postupaka u policiji. Tužio je sve medije koji su o tome pisali. Čak ih je tužio i zbog pisanja o ovom sudskom postupku, premda nije ni pravomoćno oslobođen.

Pročitajte više