Splitski psihijatar pozdravio povratak vojnog roka: Mladi su dužni državi, to je odlična ideja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

JEDAN od onih koji je zdušno pozdravio najavu povratka vojnog roka je i dugogodišnji predstojnik splitske Klinike za psihijatriju, predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke i saborski zastupnik dr. Goran Dodig.

"Ne daj Bože da dođe do rata"

"Radi se o apsolutno odličnoj ideji koju podržavam. Bi li vojni rok trebao biti tri ili četiri mjeseca, neka odluči struka. Vidite, okolnosti su se promijenile, imate nove ugroze, ulaganje u sigurnost je imperativ. Ne bih htio da mladi ostanu zakinuti pa predlažem da im se boravak u vojsci piše u radni staž. Mi imamo profesionalnu vojsku od 15 tisuća ljudi. Ne daj Bože da dođe do rata. Osjećaj sigurnosti potreban je i državi i građanima, da imaju svijest o sili koja je može braniti. Nisam za industrijsko-kapitalistički model vojske. Mora svaki građanin biti odgovoran za sigurnost, znati se obraniti, spriječiti teroristu kada ga vidi na ulici. Izraelci se uče toj disciplini. ", kaže Dodig.

Što možete učiniti za državu? 

Cijeni da je ukidanje vojnog roka bila greška.

"Treba uvažavati činjenicu da se služenje vojnog roka ne doživljava kao nekad. Ukidanje je bila greška, dodvoravanje masama. Ne može se u životu sve svesti na puku ekonomsku kategoriju. Švicarci 400 godina nisu ratovali pa imaju obavezni vojni rok. Čak sam čuo da ne mogu aplicirati u državnu službu ako su mogli u vojsku, a nisu htjeli. Sjetimo se i one Kennedyjeve: "Ne pitajte što država može učiniti za vas, nego što vi možete učiniti za državu."

Vojnim rokom protiv radikalnog individualizma

Boravak u vojsci ima mnoge pozitivne komponente, pogotovo psihološke, uvjerava dr. Dodig.

"Stvaraju se nova prijateljstva, uči se disciplini i radu, životu u zajednici, nešto što mladi danas ne prakticiraju jer se forsira model radikalnog individualizma. Nakon služenja vojnog roka mladi će se bolje snalaziti u međuljudskim odnosima, bit će sposobniji nositi se s problemima", tvrdi Dodig.

Razgovarao je i sa svojim studentima o uvođenju obaveznog vojnog roka i kaže da ih veći broj smatra da je to potrebnu.

Odgovornost prema državi

Ima i poruku za one koji se ne slažu s njim.

"Mladi moraju shvatiti da imaju odgovornost prema roditeljima i državi, za ono što im je dala. Mi bi od drugih uzeli samo ono što nam odgovara. U Americi nemate besplatno studiranje. Mladi moraju shvatiti da ručak u studentskoj menzi košta puno više od šest kuna. Taj je ručak netko platio. Ne možete samo tako reći: "Doviđenja, ja idem ća." Slažem se da treba osigurati bolje uvjete i zaposlenje, ali sigurnost i obrana su jako važni. Misli li netko da sam ja čovjek koji uživa u ratu? Bože sačuvaj. Bio bih sretan kada bi svijet bio bez vojske i oružja, no nažalost to nije slučaj", zaključuje Dodig.

Odslužio vojni rok u Novom Sadu

Vojni rok je služio 1974. i 1975. godine u Novom Sadu nakon što je odrobijao godinu dana zatvora zbog govora na studentskom zboru u Studentskom centru u Zagrebu 27. ožujka 1971. godine. Bio je cimer s Draženom Budišom pa se aktivirao u HSLS-u i postao potpredsjednik stranke. Razišli su se kada su drukčije počeli shvaćati politiku, kaže Dodig, koji je uvjeren da ratno stanje nije bilo vrijeme za razvijanje demokracije. Bio je zamjenik zapovjednika Kriznog štaba za Dalmaciju, pregovarač i ravnatelj splitske bolnice u vrijeme rata.

"Ta je bolnica imala sva obilježja ratne bolnice. U istim sobama smo imali ranjene Hrvate, Srbe i Muslimane, koji su do jučer pucali jedni na druge", kaže Dodig.

 

Pročitajte više