Vozila Hitne su katastrofa. Provjerili smo u čemu se voze šefovi Hitne

Foto: Index /Ivo Čagalj (Pixsell)

LEO LUETIĆ, član HDZ-a i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, često ispred obiteljskog doma ima parkiran službeni automobil, kako preko radnog tjedna, tako i vikendima. U splitskom Zavodu kažu nam kako njihov ravnatelj ima pravo na korištenje službenog vozila 24 sata te da je sve uređeno procedurama "o načinu korištenja službenih automobila". Odnosno, sve je OK. 

>> FOTO Ovo su nova kola zagrebačke Hitne pomoći

>> HDZ-ov šef Hitne o smrti Matijanića: Ovaj, nažalost događa se da netko premine
 
S obzirom na općenito loše stanje voznog parka Hitne pomoći te činjenice da u Hrvatskoj postoji 21 Zavod Hitne pomoći, provjerili smo koliko ostalih ravnatelja u Hrvatskoj ima pravo na 24-satno korištenje službenog automobila.  

U Hrvatskoj postoji 21 zavod Hitne pomoći, svatko ima svoja pravila 

Sudeći prema odgovorima koje smo dobili, pravo na korištenje službenog automobila na 24 sata imaju ravnatelji u Splitu, Zadru, Osijeku i Šibeniku. Dvanaest Zavoda ima službeni automobil, no njega koriste djelatnici Zavoda i to isključivo u poslovne svrhe.

Službeni automobil Hitne ispred ravnateljevog doma na parkingu koji se plaća

Četiri Zavoda i to onaj u Dubrovniku, Međimurju, Vukovaru i za Zagrebačku županiju, nemaju službeni automobil za potrebe djelatnika. U Zavodu za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije ravnatelj ima pravo 24 sata koristiti službeno vozilo, no za to mu se umanjuje mjesečna neto plaća kao plaća u naravi i ne isplaćuje se trošak prijevoza na posao.

Uglavnom, svaki od 21 Zavoda Hitne pomoći ima vlastita pravila, a kako su objasnili u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu, svi Zavodi su samostalni i imaju vlastite osnivačke akte u smislu odluke o osnivanju, ugovora o osnivanju, Statuta, kao i druge opće i interne akte i procedure za koje su samostalno nadležni za donošenje i promjenu.

Splitska Hitna pomoć: Automobil je iz 2015. godine a prošao je 78 tisuća kilometara

 "Uređenje prava korištenja službenog automobila može biti određeno općim odnosno internim aktima ili odlukama koje donosi ravnatelj odnosno za koje je nadležno upravno vijeće ustanove za koje je nadležna svaka samostalna zdravstvena ustanova", stoji u odgovoru Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Ravnatelj ima pravo na korištenje službenog vozila 24 sata, kažu nam iz Zavoda

Iz tog odgovora proizlazi da svaki od regionalnih zavoda samostalno uređuje upotrebu osobnog službenog automobila. Krenuli smo od splitsko-dalmatinskog Zavoda, s obzirom na to da smo ravnatelja Luetića više puta uhvatili, tijekom dužeg vremenskog perioda, da u privatno vrijeme koristi službeni automobil Hitne pomoći.

U splitskom Zavodu kažu da je sve regulirano Procedurom o načinu korištenja službenih automobila Zavoda za hitnu medicinu SDŽ-a, Ugovorom o radu ravnatelja te Odlukom o korištenju automobila. 

"Premda ravnatelj ima pravo na korištenje službenog vozila 24 sata, službeno vozilo se koristi isključivo za potrebe Zavoda, što se može vidjeti kada se usporedi u omjeru godina starosti vozila i prijeđenih kilometara, automobil je iz 2015. god., a prešao je 78.000 kilometara", stoji u odgovoru. Zanimalo nas je kako to funkcionira u ostalim Zavodima, a odgovore objavljujemo po redoslijedu dolaska. 

Ravnatelji obično nemaju pravo korištenja automobila na 24 sata

U ličko-senjskom Zavodu za hitnu medicinu imaju tri službena osobna vozila - Daciu Dokker, Daciu Duster i Škodu Fabiju.

"Dva vozila svakodnevno koriste spremačice radi odlaska na čišćenje naših ispostava Gospić, Korenica, Lovinac i Karlobag. Vozila se također koriste radi odlaska radnika na edukacije, seminare, sastanke, obilaske ispostava, obavljanje posla (npr. zaštite na radu po ispostava, interni nadzori, popis imovine i sl.), kao i u druge službene svrhe", kažu nam  iz ovog Zavoda. 

Ravnatelj se dobro snalazi i kada je gužva na parkingu 

Kako ističu, korištenje službenih automobila regulirano je pravilnikom koji je donio ravnatelj, no ravnatelj ima pravo na korištenje službenih automobila jednako kao i drugi radnici, u iste svrhe, kao i radi odlazaka na sastanke i druge poslove. Ravnatelj nema pravo koristiti službeni auto 24 sata dnevno.

U Zadru pravo na službeni automobil ima ravnatelj i njegov zamjenik

U dubrovačkom Zavodu koji pokriva područje od grada Ploča do Prevlake, korištenje vozila za službene potrebe propisano je Pravilnikom o korištenju službenih vozila, ravnatelj nema službeni automobil 24 sata dnevno. 

Zadarska županija svakako je raritet. Naime, ondje pravo na službeni automobil imaju i ravnatelj i njegov zamjenik. "Pravo na korištenje službenim automobilom u službene svrhe 24 sata dnevno imaju ravnatelj i zamjenik ravnatelja", kažu nam iz zadarskog Zavoda za hitnu medicinu. 

Automobil bude parkiran ispred kuće ravnatelja od petka do ponedjeljka. 

U Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije, ravnatelj Zavoda nema pravo na osobni službeni automobil. Naime, službeni automobil u vlasništvu Zavoda sukladno potrebama u obavljanju rada i radnih zadataka koriste svi zaposlenici Zavoda. 

"Ne koristi se u privatne svrhe"

Slično je i u Zavodu za Hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije gdje ravnatelj nema pravo na korištenje vozila 24-sata dnevno, dok se vozila koriste samo u službene svrhe.

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije nema u vlasništvu službeno osobno vozilo, dok se u Istarskoj županiji jedno vozilo koristi u različite svrhe i to od prijevoza kisika do odlaska na edukacije sastanke, a koristi ga i ravnatelj u te svrhe. 

"Službeno vozilo se koristi isključivo za potrebe Zavoda", kažu nam s Hitne. Ovdje je parkiran isped kuće.

"Ne koristi se u privatne svrhe", kažu nam iz istarske Hitne pomoći. 

Kako djelatnicima, tako i ravnatelju 

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije nema službeni automobil. Inače, taj Zavod ima jedno službeno vozilo i to Peugeot 307 iz 2006. godine s preko 250.000 pređenih kilometara.

"Sukladno zakonskim propisima je predviđena mogućnost korištenje službenog vozila 24 sata, međutim ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije nikada nije koristio navedeno pravo na korištenje službenog vozila 24 sata na dan", kažu nam iz Vukovara. 

U Zavodu za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije ravnatelj ima pravo na službeni automobil Zavoda kao i ostali radnici Zavoda i to u slučaju potrebe. 

"Ne postoji Odluka kojom ravnatelj Zavoda ima pravo na 24-satno korištenje službenog automobila. Dakle, ravnatelj službeno vozilo Zavoda koristi samo u slučaj potrebe i to isključivo za vrijeme radnog vremena, kao i drugi radnici Zavoda", kažu nam iz brodsko-posavskog Zavoda za hitnu medicinu. 

Korištenje automobila je primitak u naravi

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije ima samo jedno osobno vozilo i njega koristi voditelj voznog parka Zavoda. Ravnatelj, kao i njegovi suradnici nemaju na korištenju službeno osobno vozilo pa samim tim nemaju ni pravilnik o korištenju službenih vozila, kažu nam iz tog Zavoda. 

U Osijeku ravnateljica Ustanove ima pravo na korištenje službenog automobila marke Toyota Corolla, nabavljenog 2018. godine u vrijednosti od 99.900,00 kuna i to od 0 do 24 sata. 

"Korištenje vozila smatra se primitkom u naravi, oporezivo sukladno pozitivnim propisima te se u tom smislu smatra plaćom u naravi", kažu nam u osječkom Zavodu, dodajući da su uvjeti i način korištenja službenih vozila regulirani Pravilnikom o korištenju službenih vozila koje je donijelo Upravno vijeće Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. 

Automobil je iz 2015. god., a prešao je 78.000 kilometara

U Zavodu za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije, odlukom Upravnog vijeća od 27. studenoga 2020. godine, ravnatelj ima pravo 24 sata koristiti službeno vozilo tako da mu se umanjuje mjesečna neto plaća kao plaća u naravi i ne isplaćuje trošak prijevoza na posao.

Službeni automobili su za potrebe obavljanja rada

Zavod za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije ističe u svom odgovoru kako ravnateljica Zavoda nema pravo na osobni službeni automobil. Službeni automobil u vlasništvu Zavoda sukladno potrebama u obavljanju rada i radnih zadataka koriste svi zaposlenici Zavoda i to u službene svrhe. 

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ravnatelj kao i svi zaposlenici imaju pravo na korištenje službenog automobila samo za službene potrebe Zavoda, sukladno Pravilniku. 

"Ravnatelj nema pravo na 24-satno korištenje službenog automobila", ističu iz tog Zavoda. 

Korištenje službenih automobila Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije regulirano je pravilnikom tako da ravnatelj ima pravo na korištenje službenih automobila jednako kao i drugi radnici u službene svrhe i nema pravo koristiti službeno vozilo 24 sata dnevno.

24 sata na dan je korištenje u službene svrhe

U Sisačko-moslavačkoj županiji automobil se koristi isključivo za potrebe posla, dok u gradu ravnatelj Zavoda nema posebno određeno službeno vozilo na raspolaganju 24 sata na dan već ga, kao i drugi zaposlenici Zavoda, koristi isključivo za službene svrhe, i dijeli s drugim djelatnicima Zavoda, po potrebi.

U Šibeniku ravnatelj ima pravo na 24 sata dnevno na korištenje automobila, a to se smatra korištenjem u službene svrhe. 

Pročitajte više