Splitski SDP-ovci i Nova ljevica zajedno organiziraju proslavu Praznika rada u Splitu

Screenshot: YouTube

U SPLITU po prvi put zajednički nastup SDP-a i Nove ljevice. U pitanju je proslava praznika rada. Osnova suradnje je utemeljena na zajedničkim vrijednostima, otkrili su novinarima na Peristilu Goran Kotur, šef splitskog SDP-a i Dragan Markovina, lider Nove ljevice. 

Kotur: Prvi maj mora ponovno postati crveni praznik

"Kao što znate, SDP je u Splitu 90-ih bio avangarda proslave Prvog maja. Tada smo jedini na Marjanu organizirali proslavu. Zajedno s drugovima iz Nove ljevice odlučili smo se za korak naprijed, organizirat ćemo proslavu na Peristilu. Prvi maj je izvorno i ljevičarski, socijalistički praznik. Prvi maj mora ponovno postati crveni praznik. Moramo vratiti crvenu boju. To mora biti dan kada se govori o onome što je suština Prvog maja, a to su radnička prava. Treba govoriti o konkretnim problemima. Hrvatska je u EU po rastu plaća u odnosu na produktivnost među zadnjima. Od 2000. godine produktivnost hrvatskih radnika je narasla za 42 posto, a plaće za 11 posto. To je jedan od najlošijih omjera u EU", kazao je Goran Kotur. 

Evo što je kazao o suradnji s Novom ljevicom. 

"Učlanio sam se u SDP jer je to lijeva stranka. Nikada nisam skrenuo s lijevog puta. Vjerujem da i većina članova misli kao ja. Smatram da se u Hrvatskoj nitko ne treba ispričavati zato što je ljevičar. Po nekima smo svi ljevičari ekstremisti. SDP u Splitu je s novim vodstvom pokazao da još više nego prije brine o svjetonazorskim pitanjima, ali i o zaštiti radničkih prava", kazao je Kotur. 

Markovina: Trebamo izaći na ulicu

Dragan Markovina dosad je imao vrlo kritički stav o SDP-u i nije bio sklon ideji o bilo kakvoj suradnji. Što se promijenilo? 

"I dalje mislim sve što sam napisao o SDP-u. Ovo pokazuje da imam povjerenje prema sadašnjem vodstvu i da ima smisla da surađujemo. Mislim da je bitno da ljevica konačno dođe u doticaj s ljudima, da ne budemo taoci priča o salonskoj ljevici. Trebamo izaći na ulicu, da se u Splitu nakon dugog niza desetljeća konačno nešto takvog profila pojavi otvoreno među ljudima. Najbitnije je da ljevica generalno izbije konačno populistima ideju da je populizam rješenje", kazao je Markovina. 

Novinari su ga pitali i o mogućnosti daljnje suradnje sa SDP-om, eventualnom zajedničkom izlasku na izbore.  

"Ovo je prva suradnja. Zasad je krenula dobro. Mislim da bi mogli nastaviti. Počeli smo razgovarati, dosad nismo razgovarali", kazao je Markovina.  

Pročitajte više