Splitsko more čisto

More na području Splitskodalmatinske županije potpuno je čisto, pokazala je prva ovogodišnja analiza čistoće srednjodalmatinskih plaža koju su obavili djelatnici splitskog Zavoda za javno zdravstvo, a plaže u samom Splitu imaju kristalno čisto more što je, kako kažu u Zavodu, rezultat uspješnog rada gradskog kanalizacijskog sustava s kolektorom. L

Analiza mora obavljena je na 131 lokaciji te županije i ocjenjivanje kvalitete mora provodit će se svakih 15 dana do kraja listopada ove godine. Uzorci se uzimaju na lokacijama od Marine kod Trogira do Makarskog primorja pri čemu su splitske plaže zastupljene s 15 ispitnih točaka. Na plažama s plavom zastavom, među kojima su Bačvice, plaža hotela "Split", Duće Glavica i Punta rata u Brelima, ispitivanje kakvoće mora obavljat će se svakih deset dana.

U ovoj prvoj ovogodišnjoj analizi čistoće mora samo je jedna od 131 lokacije na području te županije dala negativne rezultate i to plaža Duće. U Zavodu kažu da je uzimanje uzoraka mora na području Duća obavljeno nakon velikih svibanjskih kiša pa nepovoljno stanje stručnjaci povezuju s nekvalitetnim rješenjima odvodnje fekalnih voda.



(Hina) xmerc yvkn

Pročitajte više