KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Splitsko-dalmatinska javila o još 22 nova, županije prijavile preko 170 novih

Foto: Pixsell, Index

NAKON što su četiri dana zaredom padali rekordi broja oboljelih, jučer smo, prema dnevnom izvješću Nacionalnog stožera, imali 275 novih slučajeva, što je pad u odnosu na dan ranije kada smo ih imali 306. a isti se trend nastavlja i danas kada prema podacima Nacionalnog stožera imamo 136 novih slučajeva. 

Danas su na snagu stupile nove mjere za dio Dalmacije.

Na području Grada Imotskog i općina Cista Provo, Lovreć, Lokvičići, Podbablje, Proložac, Runovići, Zagvozd i Zmijavci od danas vrijede sljedeća pravila: na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, ostale privatne svečanosti i proslave mogu se organizirati samo u krugu obitelji i na njima može biti prisutno najviše 20 osoba, ugostiteljski objekti iz skupine „Barovi“ i ugostiteljski objekti tipa bistroi mogu usluživati goste samo na otvorenim dijelovima (terasama i slično), na sahranama može biti prisutno najviše 50 osoba (sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom), obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske usluge ne smiju primati skupine u kojima je više od 20 osoba.

Istovremeno je Nacionalni stožer donio i odluku da se mjera ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata iz kategorije 'barovi' (noćni klub, noćni bar, disco-bar, caffe bar i sl.), koja je bila na snazi 10 dana od 14. kolovoza, produžuje do 7. rujna. Navedeni ugostiteljski objekti smiju biti otvoreni najduže do 24 sata.

Županije su jutros objavljivale nove podatke o koronavirusu, a Nacionalni stožer je za 14 sati sazvao presicu.

Stanje po županijama - 24. 8. 
(Na popisu su samo županije koje su danas objavile nove podatke)

  • Sisačko-moslavačka - 2 nova
  • Istarska - 0 novih
  • Primorsko-goranska - 3 nova
  • Ličko-senjska - 6 novih
  • Osječko-baranjska - 11 novih
  • Brodsko-posavska - 14 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 4 nova
  • Zadarska - 6 novih
  • Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih
  • Požeško-slavonska - 0 novih
  • Grad Zagreb - 38 novih
  • Splitsko-dalmatinska - 77 novih (prvo javljeno 55, naknadno još 22)
  • Zagrebačka - 3 nova
  • Šibensko-kninska - 1 novi
  • Varaždinska - 2 nova
  • Koprivničko-križevačka - 3 nova
  • Karlovačka - 0 novih
  • Dubrovačko-neretvanska - 6 novih
  • Krapinsko-zagorska - 1 novi
  • Međimurska - 1 novi

Ukupno prijavljeno: 178

(Brojke županijskih stožera i Nacionalnog stožera mogu se razlikovati zbog različitih vremenskih intervala u kojima se uzimaju podaci)

NOVE INFORMACIJE PRATILI SMO IZ MINUTE U MINUTU NA INDEXU

15:14 Međimurska - 1 novi

Od 31 jučer uzetog uzorka u ZZJZ Međimurske županije 30 uzoraka je negativno, jedan uzorak je pozitivan. Danas je do 11h testirano 68 osoba i uzorci su u obradi. 

Do sada je ukupno izvršeno 3054 testiranja na COVID 19 virus. Trenutno je aktivnih 31 pozitivnih na SARS-CoV-2 virus, a 246 osoba je u samoizolaciji (pozitivni na COVID 19 virus i njihovi kontakti).

13:55 Nacionalni stožer uskoro održava press-konferenciju. Pratite je ovdje

13:47 Samo Virovitičko-podravska i Međimurska županija još uvijek nisu objavile nove podatke.

13:36 Epidemiolog: Ako ste se vratili s ljetovanja, nemojte odmah ići u barove, teretane...

"Trebamo početi smanjivati broj zaraženih da nam na jesen bude lakše. Ja kao epidemiolog jesam malo zabrinut, ali poduzima se sve da se to riješi", rekao je Kolarić gostujući na N1 Televiziji. "U početku epidemije smo imali lockdown, sada treba u žarištima reagirati. Stvar je da na jesen i zimu možemo na nivou pojedinih stožera donositi mjere. Očekujemo aktivniju ulogu lokalnih stožera gdje se dešavaju žarišta. Dovoljno je da se mjere donesu za žarišta. Bitno je da se žarišta ne spajaju", objasnio je Kolarić.

"Ako bismo imali širenje koje ne stavimo pod nadzor, moglo bi se dogoditi u hladnijim mjesecima da će zdravstveni sustav imati probleme u pomaganju ljudima koji to budu trebali. U nekim zatvorenim poslovnim prostorima, u domovima za starije, maske bi mogle biti obavezne", rekao je Kolarić, dodajući da se mora procjenjivati gdje se dolazi do zaraze i da se prema tome donose mjere.

"Ja pozivam mlade koji dolaze s godišnjeg da sačekaju dva tjedna i da se suzdrže od odlazaka u barove, noćne klubove, teretane... ", poručio je Kolarić.

Podsjetio je da bi bilo dobro da građani održavaju distancu s onim ljudima s kojima nisu u stalnom bliskom kontaktu. Kaže da je dobro nositi masku i, primjerice, na autobusnom stajalištu na kojemu ima ljudi.

13:36 Krapinsko-zagorska - 1 novi

"U protekla 24 sata evidentirana je 1 nova osoba zaražena koronavirusom s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije, točnije na području Općine Gornja Stubica. Trenutni
broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko - zagorske županije je 21. U samoizolaciji se nalazi 136 osoba

Nakon što je odgojiteljica iz Dječjeg vrtića Naša radost Pregrada zaražena koronavirusom, vrtić i epidemiološka služba poduzeli su sve potrebne mjere. Cijeli vrtić je još jučer temeljito dezinficiran, dok je epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske
županije u samoizolaciju uputila djecu jasličkih skupina koji su bili u kontaktu sa zaraženom odgojiteljicom (27 djece). U samoizolaciji se nalazi ukupno 6 odgajatelja dječjeg vrtića, dok su ostali djelatnici danas nastavili s radom.

U Dječjem vrtiću Naša radost Pregrada su cijelo vrijeme poštivane sve epidemiološke mjere predostrožnosti, te je vrtić i u kontaktu s roditeljima koje informira o daljnjem razvoju situacije."

12:52 U Splitsko-dalmatinskoj županiji još 22 novozaražena

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, obrađeno je još 145 testova i još su 22 osobe pozitivne na COVID-19, i to iz Splita 11, Kaštela 7, Sinja 1, Solina 1, Šestanovca 1 i Trogira 1 osoba, upravo su javili iz splitsko-dalmatinskog stožera.

12:44 Dubrovačko-neretvanska - 6 novih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 6 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške osobe iz Dubrovnika i jednoj ženskoj osobi iz Zagreba koja trenutno boravi u Dubrovniku, a za koje se utvrđuje epidemiološka veza, te jednoj ženskoj osobi iz Dubrovnika koja je kontakt prethodno otkrivenog slučaja. Također, zaražene su i dvije muške osobe iz Župe dubrovačke koje su kontakti ranijih slučajeva.

Izliječena je jedna osoba iz Zagreba koja je trenutno u Dubrovniku. U OB-u Dubrovnik hospitalizirane su 4 osobe pozitivne na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 8428 uzoraka.

U samoizolaciji se nalaze 332 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoiozlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 60 slučajeva kršenja samoizolacije.

12:09 Karlovačka - 0 novih

U posljednja 24 sata nije pristigao nijedan nalaz pozitivan na COVID-19

Do sada je u Karlovačkoj županiji ukupno oboljelo 160 osoba. U samoizolaciji se nalaze 202 osobe.

12:08 Ministar Fuchs rekao je da nastava počinje 7. rujna, a da će detalje objaviti u 15 sati.

12:07 "Imali smo kvalitetan sastanak. Idemo prema konkretnim, preciznijim mjerama u gašenju žarišta tamo gdje se ona pojavljuju kako se to ne bi reflektiralo i na druge", rekao je Božinović nakon sastanka s predstavnicima lokalnih stožera.

12:06 Koprivničko-križevačka - 3 nova

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako šesti dan zaredom Županija bilježi povećanje broja novooboljelih osoba. Pristigli su nalazi testiranih osoba u posljednja 24 sata te su potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom.

Riječ je o dvije osobe s đurđevačkog i jednoj osobi s koprivničkog područja. U ovom trenutku poznato je kako je riječ o osobama koje su bliski kontakti ranije zaraženih osoba i jedna je mlađa osoba koja je razvila blage simptome po povratku s ljetovanja. U tijeku je epidemiološka obrada bliskih kontakata novozaraženih osoba, a trenutno se 91 osoba nalazi u kućnoj samoizolaciji.

S današnjim rezultatima na području Županije registrirano je 19 aktivnih slučajeva koji se nalaze na kućnom liječenju i jedna je osoba ozdravila, a od početka epidemije ukupno je zabilježeno 126 slučajeva bolesti COVID-19.

12:03 Varaždinska - 2 nova

U Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. U prvom slučaju radi se o zdravstvenom djelatniku koji je asimptomatski, a koji je po isteku 14-dnevne samoizolacije testiran preventivno prije povratka na posao. U drugom slučaju radi se o 80-godišnjoj ženskoj osobi, koja je hospitalizirana, a epidemiološka obrada je još u tijeku.

Ova posljednja dva slučaja povećavaju broj aktivnih slučajeva na području županije na 49, a broj osoba koje se nalaze na liječenju u Općoj bolnici Varaždin sada je devet. Ostalih 40 zaraženih osoba liječi se izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa. Pod mjerom samoizolacije nalazi se 270 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.

11:43 Šibensko-kninska - 1 novi

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije jedna osoba je oboljela od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o osobi koja boravi na području Vodica, s prebivalištem u Zagrebu. Kontakt je ranije oboljele osobe.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 521 osoba: 517 osoba su kontakti oboljelih; 4 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 90 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječi se pet osoba.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 155 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije.

11:18 Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do ponedjeljka, 24. 8. 2020., do 11 sati evidentirane su 373 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o tri osobe više. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 117 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 245 osoba, a 11 ih je preminulo.

11:10 Splitsko-dalmatinska - 55 novih

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 437 obrađenih testova danas je 55 novooboljelih osoba pozitivno na COVID-infekciju, i to iz Splita 27, Klisa 1, Podstrane 2, Sinja 1, Kaštela 5, Makarske 11, Omiša 1, Vrgorca 1, Solina 1, Runovića 1, Lovreća 3 i Hrvaca 1 osoba.

Od 55  novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 13 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1263 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 25 COVID-pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se dvije osobe nalaze na respiratoru.

4 osobe se nalaze u karanteni.

Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminula je muška osoba stara 80 godina. Osoba je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila pozitivna i na COVID-infekciju, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

11:03 Zagrebačka presica je u tijeku

Jeleč je kazao da je izrazito povećana aktivnost kod testiranja. "Jučer testirano 636, 38 pozitivnih. 6 je negativne epidemiološke anamneze, 14 su kontakti, kod 7 novih je moguća izloženost prilikom izlazaka, 9 novooboljelih je uvoz ih BiH.

U Štamparu je troje na mikrobiologiji pozitivno. Dnevno možemo obrađivati 300 do 350 uzoraka na Štamparu. Cijela smjena je u samoizolaciji", rekao je Šostar.

"Molim sve Zagrepčanke i Zagrepčane koji imaju uputnice da se testiraju u našim domovima zdravlja kako bi smanjili gužve u Zavodu", dodao je Šostar.

10:57 U Pregradi zaražena teta u vrtiću

Nakon što je u nedjelju objavljeno da je odgajateljica u dječjem vrtiću u Pregradi pozitivna na koronavirus te da je još šest odgajateljica i 27-ero djece u samoizolaciji, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je u Zaboku izjavio da je vrtić siguran za ostalu djecu i djelatnike koji nisu bili u kontaktu s oboljelom odgajateljicom. > Opširnije

10:57 Beroš: I ja sam ljut

Ministar zdravlja Vili Beroš novinarima je kazao da je ljut zbog čekanja na rezultate testiranja. Na pitanje novinara kako komentira to što se 72 sata čekaju nalazi, da su građani koji se testiraju ljuti, odgovara: "Mogu reći da sam i ja ljut. Upravo sam razgovarao s profesorom Capakom i profesoricom Markotić te doktorom Šostarom, oni su sad na zajedničkom sastanku i dogovaraju način kako odgovoriti na ove povećane potrebe za testiranjem."

10:56 Požeško-slavonska - 0 novih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 28 slučajeva zaraze koronavirusom, 27 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 1 osoba je hospitalizirana. U samoizolaciji se nalazi 140 osoba, a ukupno je testirano 5025 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba.

10:44 Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih

Danas do 10 sati pristigao je 21 negativan nalaz osoba testiranih na koronavirus, a 52 nalaza još se čekaju. Trenutno je u županiji 10 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Bjelovarsko-bilogorska županija je županija s najmanjim brojem pozitivnih na COVID-19. U županiji su trenutno 122 osobe u samoizolaciji.

10:42 Zadarska - 6 novih

Kod novozaraženih osoba u najvećoj mjeri riječ je o obiteljskim kontaktima te mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju.

Dvoje novooboljelih je iz grada Zadra, a po jedan iz općina Galovac, Kali, Sali i Stankovci.

U samoizolaciji su 334 osobe, nadzor je istekao za njih 5704, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 260 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 15 pacijenata oboljelih od covida-19, od kojih je četvero na respiratoru.

Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

10:42 Dalmacija danas doznaje kako su u splitskoj Hitnoj pomoći pozitivni jedan liječnik i jedan vozač. Koliko je osoba na Hitnoj moralo otići u samoizolaciju, znat će se tijekom dana. > Opširnije

10:39 Znate li da ministar Beroš može doći do vaših povjerljivih podataka jednim pozivom? > Opširnije

10:29 Šestero djece vrtića u Kaštelima pozitivno je na COVID-19, službeno je potvrđeno Hini u ponedjeljak iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. > Opširnije

10:01 Jutros je održan sastanak na kojemu je dogovoreno da će bolnica Fran Mihaljević pomoći zagrebačkom zavodu Andrija Štampar i HZJZ-u s testiranjem. Zvonimir Šostar rekao je da će danas, zahvaljujući toj pomoći, završiti sve briseve od subote, a sutra sve od nedjelje te da će se uskoro vratiti na to da svi nalazi budu gotovi u roku od 24 sata. Šostar je kazao da je u Štamparu problem što je cijela jedna smjena mikrobiologije u samoizolaciji. "Covid je ušao na mikrobiologiju", dodao je.

Markotić je najavila zapošljavanje novih laboratorijskih djelatnika kako bi mogli biti spremni za ono što ih čeka na jesen i zimu.

9:59 Vukovarsko-srijemska - 4 nova

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata su 4 nove pozitivne osobe na COVID-19 (1 osoba iz Lovasa, 1 osoba iz Bošnjaka, 1 osoba iz Gunje i 1 osoba iz Županje), a nema preminulih osoba.

9:53 Brodsko-posavska - 14 novih

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je četrnaest (14) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.

Područja zaraze su:

  • grad Slavonski Brod - 3 osobe
  • grad Nova Gradiška - 2 osobe
  • općina Brodski Stupnik - 2 osobe
  • općina Staro Petrovo Selo - 1 osoba
  • općina Cernik - 1 osoba
  • općina Bebrina - 1 osoba
  • općina Garčin - 1 osoba
  • općina Rešetari - 1 osoba
  • 2 osobe su s prebivalištem iz drugih županija.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi tri stotine pet (305), dok je broj aktivnih slučajeva devedeset osam (98). Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko- posavske županije je petsto trideset šest (536).

9:52 Osječko-baranjska - 11 novih

Kao i dan ranije, u zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus bilo je 11 od ukupno 258 uzoraka testiranih u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek (tijekom vikenda u tom laboratoriju obrađena su rekordna 493 uzorka). Pet pozitivnih osoba ima prebivalište na području grada Osijeka, dvije na području Općine Ernestinovo, a po jedna na području gradova Đakovo, Našice i Valpovo te Općine Čepin.
Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 32 kontakta novopozitivnih osoba pa je sada u samoizolaciji ukupno 296 osoba.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 17 pacijenata od kojih su tri na respiratoru.

9:34 Ličko-senjska - 6 novih

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 6 je novooboljelih osoba.

Dvije oboljele osobe s područja grada Novalje te po jedna osoba s područja grada Gospića, Senja, Otočca te općine Udbina (koristi smještaj izolacije na području Šibensko-kninske županije). Virus je potvrđen i kod dvije oboljele osobe iz Splitsko-dalmatinske županije koje koriste izolaciju u privatnom smještaju na području grada Novalje. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata. 

Ukupno je oboljelo 50 osoba od covida-19 s područja Ličko-senjske županije, od čega je 16 aktivnih slučajeva, 33 osobe su izliječene te jedna osoba preminula. U protekla 24 sata testirano je 30 osoba.

9:16 Stožer danas održava presicu

Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite su najavili da će u 14 sati održati presicu.

9:12 Primorsko-goranska - 3 nova

U Primorsko-goranskoj županiji tri su novozaražene osobe. Riječ je o mlađim ljudima koji su se vratili s godišnjih odmora. Svi su bez simptoma, na kućnom liječenju.

8:50 Istarska - nema novih

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana su ukupno 144 uzorka briseva (100 za administrativne potrebe) na COVID-19.

Svi su negativni, nema novozaraženih. Izliječene su 2 osobe.

Trenutno su 63 aktivne COVID-19 pozitivne osobe. U mjerama samoizolacije nalazi se 227 osoba.

8:36 U Osijeku umro svećenik, prije par tjedana se zarazio koronom

U subotu je u KBC-u Osijek u 63. godini preminuo svećenik Stjepan Podboj, dosadašnji župnik Župe sv. Nikole biskupa u Vinkovcima i imenovani jarminački župnik, objavila je Đakovačko-osječka nadbiskupija. Prije nekoliko tjedana zarazio se koronavirusom.  > Opširnije

8:16 Sisačko-moslavačka - 2 nova

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Jedna osoba je s područja grada Novske, dok je druga s područja grada Kutine. Kod obje osobe poznat je izvor zaraze.

8:13 Ministarstvo obrazovanje predstavlja upute za škole i vrtiće

Danas u 14 sati u Ministarstvu znanosti i obrazovanja će biti predstavljene Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. Upute će predstaviti ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs i dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a te ujedno koordinatorica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021.

7:51 Sastanak Nacionalnog stožera sa šefovima lokalnih stožera o novim mjerama

Danas se održava sastanak šefova lokalnih stožera i Nacionalnog stožera na kojem bi se trebao postići dogovor o daljnjim mjerama.  > Opširnije

7:45 Čekaju se novi podaci

Očekuje se objava novih podataka lokalnih stožera. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više