Splitsko-dalmatinska županija lani na 45 posto noćenja iz 2019.

Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

U SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJI lani je u komercijalnom smještaju boravilo 1,2 milijuna turista koji su ostvarili više od osam milijuna noćenja, pa je na razini cijele 2020. godine ostvareno 34 posto dolazaka i 45 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Direktor županijske Turističke zajednice Joško Stella ocjenjuje da je u protekloj turbulentnoj godini nakon značajnog pada turističkih dolazaka i noćenja u prvom polugodištu kojeg je obilježila pandemija covida-19 prekinuvši putovanja u cijelom svijetu, u toj županiji zabilježen ohrabrujući oporavak u srpnju i potom nastavak rasta dolazaka stranih gostiju u kolovozu. 

"Nakon uvrštenja Splitsko-dalmatinske županije na crvenu listu krajem kolovoza, s tržišta Njemačke, Poljske, Austrije, Slovenije i Slovačke u rujnu je došlo do značajnog pada broja dolazaka i noćenja u odnosu na rujan prethodne godine što se produžilo do kraja godine posebno nakon uvođenja lockdowna na području cijele Hrvatske i nemogućnosti održavanja adventskih događanja i sadržaja te otkazivanja hotelskog ispraćaja stare godine", kaže Stella.

Tako je, nastavlja, unatoč brojnim teškoćama u komercijalnom smještaju u 2020.godini na području Splitsko-dalmatinske županije boravilo 1.238.260 turista koji su ostvarili 8.073.385 noćenja pa je na razini cijele 2020. godine ostvareno 34 posto dolazaka i 45 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Najviše stranih gostiju došlo je iz Poljske, Njemačke, Češke i Slovenije, a najveći broj noćenja ostvaren je u Splitu, Makarskoj i Omišu te općini Baška Voda, napominje. 

Stella dodaje kako podacima o turističkom prometu u komercijalnom smještaju županije treba pribrojiti i one iz nautike u kojoj je u Splitsko-dalmatinsku županiju u 2020. godini stiglo 82.179 nautičara koji su imali 567.465 noćenja, ostvarivši tako 36 posto prometa iz 2019. godine, a najviše nautičara u prošloj godini stiglo je iz Njemačke, Austrije, Češke, Poljske i Slovačke.

Zračna luka Split s najmanje putnika zadnjih sedam godina

U Zračnoj luci Split lani je bilo 20,4 posto putnika iz rekordne 2019. godine, odnosno njih 674,3 tisuće. Povratak na razinu prometa iz 2019. očekuje se 2024. godine.

U ožujku prošle godine bile su zatvorene gotovo sve europske zračne luke, pa i splitska, na kojoj se redoviti međunarodni promet nastavio tek 29. svibnja i postupno je rastao sve do 20. kolovoza. Tada je Hrvatska na epidemiološkim kartama Europe obojena u "crveno" pa su prestali i dolasci putnika zbog obustave letova.

Zato je u protekloj 2020. u Zračnoj luci Split bilo tek 40 posto letova u odnosu na 2019., s prosječnom popunjenošću zrakoplova 50 do 60 posto.

S obzirom na to da se u 2021. očekuje brza provedba cijepljenja u cijelom svijetu, u toj zračnoj luci i županijskoj turističkoj zajednici očekuju da bi se povratak na rezultate iz 2019. mogao ostvariti u 2024.

Smatraju i da bi prihvaćanje prijedloga predstavnika zrakoplovne industrije o primjeni jedinstvenog antigenskog testiranja svih odlaznih putnika u zračnim lukama s brzim rezultatima testa, s kojim bi se izbjegla karantena u dolaznim zemljama, bio značajan poticaj putnicima da koriste zračni prijevoz i da bi to ubrzalo povratak na rezultate iz 2019. godine.

Pročitajte više