Splitsko-dalmatinska županija protiv uzurpacija pomorskog dobra

Stožer za provedbu plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Splitsko dalmatinskoj županiji, pod predsjedanjem župana Krune Peronje, uputio je s današnjeg sastanka Državnom odvjetništvu prijedlog za pokretanjem postupka za naknadu ekološke štete te za podmirivanje svih troškova nastalih uklanjanjem i sanacijom bespravnog nasipanja i uzurpacijom pomorskog dobra na splitskom i omiškom području.

Riječ je o plažama Kašjuni i Trstenik u Splitu te o mjestima Suhi Potok Jesenice i Krilo Jesenice.

Kako je rečeno, radi se o izrazito negativnim primjerima devastacije i onečišćenja koji zahtijevaju hitno i strogo kažnjavanje počinitelja kako bi se zaustavila uzurpacija pomorskog dobra koja u posljednje vrijeme uzima sve više maha.

Navedeni slučajevi posljednih su dana izazvali gnjev građana. U slučaju splitskih Kašjuna i Trstenika riječ je o privatnim ugostiteljima koji bez ikakvih dozvola na pomorskom dobru grade i šire svoje objekte. Na Kašjunima je, primjerice, bespravno izgrađen i cijeli lukobran, a u Krilu Jesenice kod Omiša more je nasuto građevinskim otpadom srušenih zgrada splitskog Dikoma čiji su drveni dijelovi doplutali i do Brača.

Splitsko-dalmatinska županija svim je gradovima i općinama na svom području s toga sastanka preporučila hitno donošenje prostornih planova, a samim tim i programa održavanja i korištenja plaža, u čemu će im Županija pružiti pomoć i potporu.

(Hina) ydstr xvkn

Pročitajte više