Spomenik M. Budaku mogao bi biti uklonjen stupanjem na snagu novog Zakona o kaznenom postupku

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt danas je ocijenila da bi spomenik ministru u vladi NDH Mili Budaku postavljen u Sv. Roku mogao biti uklonjen, a temelj za to bi mogao biti u novom Zakonu o kaznenom postupku koji stupa na snagu 1. listopada ove godine.

"Državno odvjetništvo treba ići prema sudu sa zahtjevom da se donese odluka o uklanjaju spomenika, a utemeljenje za intervenciju može se naći u Zakonu o kaznenom postupku", izjavila je ministrica Škare-Ožbolt za "Jutarnji list".

Ministrica smatra kako se, po tom zakonu, postavljanje spomenika ustaškom ministru može podvesti pod "odobravanje zločina protiv čovječnosti" i sukladno tome taj čin proglasiti kaznenim djelom i donijeti odluku o uklanjanju spomen-ploče.

Novi Zakon o kaznenom postupku u članku 174. predviđa novčanu ili kaznu zatvora do tri godine za svakoga tko rasparčava ili na drugi način učini dostupnim javnosti materijale kojima se odobrava ili opravdava kazneno djelo genocida ili zločina protiv čovječnosti.

Vesna Škare-Ožbolt je najavila da će Ministarstvo pravosuđa istražiti u katastarskim knjigama tko je vlasnik zemljišta na kojem je postavljen spomenik. Tako će se utvrditi tko je bio dužan reagirati: Crkva ili lokalna samouprava.

Kako prenosi "Jutarnji", Ministarstvo pravosuđa danas odgovorilo da država ne može pokrenuti obnovu političkih procesa održavanih u doba komunističke vlasti, uključujući i proces protiv Budaka, što je peticijom tražilo 120 javnih djelatnika, jer je, kako su izvijestili iz ministarstva, rok za podnošenje zahtjeva za revizijom takvih procesa istekao 1. siječnja 2000.

Spomen-ploču Mili Budaku postavila je potajice u subotu navečer, nakon nekoliko odgađanja, skupina "hrvatskih rodoljuba iz emigracije i Domovine" uz ogradni zid župne crkve u Svetom Roku u općini Lovinac što je izazvalo brojne reakcije u javnosti. Hrvatska Vlada, koja je osudila postavljanje te spomen - ploče, smatra da je treba što prije ukloniti.

Inače, Općina Lovinac danas je podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja koji je postavio spomenik Mili Budaku.

(Izvor fotografije: Jutarnji list)

Pročitajte više