spomen-pohod na jamu jazovku u počast ubijenim ustašama i domobranima

Oko pet stotina ljudi, prema novinarskim procjenama, iz mnogih krajeva Hrvatske okupilo se danas kraj jame Jazovke, blizu Šošica, kako bi svetom misom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast ubijenim pripadnicima ustaških i domobranskih postrojba koje su partizani bacili u tu jamu u svibnju 1945. L

Na skupu, u organizaciji Odbora za spomen-pohod na Jazovku, koji okuplja nekoliko udruga, stranaka i pojedinaca, poručeno je kako je vrijeme da se otkriju i procesuiraju odgovorni za Jazovku i druge zločine jer ratni zločin ne zastarijeva.

Svetu misu kraj Jazovke predvodio je fra Marijan Planinić, a molitvu za muslimanske vjernike vodio je imam Mirza Mešić.

Govoreći u ime organizatora, predsjednik udruge "Uzdanice '90" Ante Jurendić je istaknuo da se - kada se govori o fašizmu - može govoriti i o "crvenom i crnom fašizmu". "Crni fašizam je pobijeđen, a crveni, protiv kojega su se borili hrvatski branitelji u Domovinskom ratu i koji je 1995. poražen, nije dotučen", rekao je Jurendić.

Na kraju skupa predsjednik Odbora Branimir Petener pročitao je proglas spomen-pohoda u kojemu se zahtijeva da se otkrije istina o Jazovki, ali i o drugim masovnim grobnicama nakon Drugoga svjetskog rata, te o masovnim grobnicama koje su nastale tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku.

"Opet svjedočimo istinu s Jazovke, središnjega domovinskog znamena i vječnoga počivališta Hrvata, koje mahom od svibnja 1945. poubijaše partizansko-jugoslavenski zločinci prerušeni u antifašiste", istaknuo je Branimir Petener.

Pročitajte više