SPORAZUM O OKONČANJU RATA OBNOVIO BI ODNOSE IZMEĐU SAD-A I SUDANA

Sjedinjene Države će razmotriti svoje oštro stajalište prema Kartumu ako se Sudan priključi borbi protiv globalnog terorizma, te ako se postigne sporazum kojim će se okončati dvadesetogodišnji građanski rat u toj afričkoj zemlji, izjavio je američki državni tajnik Colin Powell u utorak u Nairobiju.

"S potpunim i globalnim sporazumom bit će nam moguće razmotriti različite sankcije", rekao je Powell.

"Globalni sporazum, koji bi mogao proizaći iz napredovanja prema antiterorističkom djelovanju, otvorit će stvarno novo razdoblje u našim odnosima sa Sudanom", dodao je Powell.

"Moram reći kako su Sudanci u posljednjih nekoliko godina postigli visoku razinu u suradnji na području borbe protiv terorizma", rekao je Powell.

On bi u srijedu trebao doputovati u Naivashu, 80 kilometara od glavnog grada Kenije Nairobija, gdje se održavaju pregovori između snaga sudanske vlade i sudanskih pobunjenika.

Predviđeno je da se američki državni tajnik odvojeno sastane sa sudanskim potpredsjednikom Alijem Osmanom Tahom i Johnom Garangom, vođom sudanskih pobunjenika.

U građanskom ratu u Sudanu, koji traje od 1983. godine, poginulo je oko 1,5 milijuna ljudi, a oko 4 milijuna ljudi prisiljeno je na izbjeglištvo.

Pročitajte više