SPORAZUM O UDRUŽIVANJU EU I SIRIJE PARAFIRAN U BRUXELLESU

Sirija i Europska unija parafirale su u utorak u Bruxellesu sporazum o udruživanju o kojem su pregovarale zadnjih sedam godina, izjavili su povjerenik za vanjske odnose Chris Patten i sirijski ministar vanjskih poslova Faruk alShara. L

"Bili su to teški pregovori. Ne radi se samo o trgovačkom sporazumu već o značajnijem sporazumu koji sadrži politička pitanja", prokomentirao je pred novinarima Chris Patten, govoreći o "geostrateškom partnerstvu".

Sirija je bila posljednja zemlja iz Euro-mediteranskog partnerstva koja još nije potpisala sporazum o udruživanju s EU, kojim se predviđa zona slobodne razmjene u razdoblju do 2010.

Sporazum, koji dvije strane još trebaju ratificirati, daje Siriji bolji pristup tržištu EU u zamjenu za napredak na području ljudskih prava i nekih drugih pitanja koja EU drži izuzetno važnim. Zaključivanje tog sporazuma između EU i Damaska posebice je ovisilo o pitanju neširenja oružja za masovno uništavanje. Obje strane su se dogovorile 15. rujna u Damasku o sastavljanju klauzule o neširenju tog tipa oružja u budućem sporazumu.

(Hina) xbnš ysb

Pročitajte više