SPORNO BUKOVČEVO DJELO PRODANO ZA 75.000 KUNA

Sporna slika Vlahe Bukovca "Buket cvijeća", ulje na dasci, veličine 44 x 45,5 cm, prodana je večeras u Zagrebu na proljetnoj aukciji "Konture" za 75.000 kuna. L

Nju je za privatnog kolekcionara iz Zagreba, kojemu nije otkriven identitet, kupio Darko Vekić.

Na novinarsko pitanje zašto je kolekcionar kupio tu sliku, o kojoj se ovih dana u medijima špekuliralo da je riječ o krivotvorini, Vekić je odgovorio da se kolekcionaru ona sviđa pa mu je svejedno radi li se o Vlahi Bukovcu ili o njegovim dvjema kćerima, koje su završile Likovnu akademiju u Pragu i potpisivale se s Bukovac. Taj privatni kolekcionar, po Vekićevim riječima, ima već tri slike Vlahe Bukovca u svojoj kolekciji.

Od ponuđena 142 djela na aukciji ih je prodano 48.

Prije početka aukcije, koja je trajala gotovo tri sata, s prodaje je povučeno dvanaest djela koja su u Ministarstvu kulture registrirana kao kulturna dobra, a predstavnici Konture tvrde da je riječ o razlozima proceduralne naravi. Među djelima koja su registrirana kao kulturna dobra slike su Slave Raškaj, Branka Šenoe, kipovi Roberta Frangeša Mihanovića, Ivana Meštrovića, pet minijatura nepoznatih autora iz 19. stoljeća, te ulje na platnu baroknog majstora Gaetana de Rosa.

Direktor Konture Zdravko Mihočinec izvijestio je da će ta djela biti ponuđena na ljetnoj aukciji 1. lipnja, također u Muzeju Mimara.

Među djelima prodanima na aukciji radovi su poznatih majstora Vanje Radauša, Vojina Bakića, Branislava Deškovića, Vlade Jakelića, Munira Vejzovića, Mladena Veže, Stipe Nobila, Omera Mujadžića, Anke Krizmanić, Zlatka Price, Antuna Masle i drugih.

Publiku je začudilo što je drvorez Miroslava Kraljevića, veličine 15,5 x 10,6 cm, prodan za samo 1800 kuna.

(Hina) xta ymć

Pročitajte više