SPORNO RJEŠENJE O IZRUČENJU VLADIMIRA KOVAČEVIĆA RAMBA

Branitelj haaškog optuženika, oficira bivše JNA optuženoga za ratne zločine na dubrovačkom području 1991. godine Vladimira Kovačevića Ramba, odvjetnik Zoran Ateljević izjavio je da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore donijelo nezakonito rješenje o izručenju Kovačevića Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu. L

"U rješenju o izručenju nisu sadržani svi elementi optužnice i zbog toga je takvo rješenje manjkavo, pa tražimo da se donese novo zakonito rješenje, na koje ćemo kao branitelji optuženoga podnijeti žalbu", izjavio je u nedjelju odvjetnik Ateljević agenciji Beta.

Ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić kazao je u petak da je prvostupanjski sud u rješenju naveo da se Kovačevića tereti za dvije točke optužnice, kršenje zakona i običaja rata i Ženevskih konvencija, a da je po rješenju drugostupanjskog suda ostala optužba samo za prvo djelo. "U Ministarstvu smo vidjeli tu nelogičnost, koja predstavlja grešku suda, tražili smo ispravak, nakon čega su u sudu uspoređivali optužnicu Haaškog suda i ustanovili da ona Kovačevića tereti za jedno kazneno djelo, te smo na osnovu toga utvrdili rješenje o izručenju", kazao je ministar Ljajić.

Kovačevićev odvjetnik je najavio da će zatražiti novo medicinsko vještačenje svoga branjenika, jer "medicinski status Kovačevića ne dozvoljava izručenje u ovom trenutku". Prošloga tjedna su neki beogradski mediji tvrdili da Kovačević boluje od posttraumatskog sindroma.

(Hina) tta sd

Pročitajte više