Sprovod kao luksuz: Sve manje Amerikanaca može pokopati svoje najdraže

SVJETSKA gospodarska kriza očito je uzela maha na svakom području, pa tako i kada je riječ o smrti. Naime, zbog visokih poreza sve manje stanovnika Los Angelesa ima mogućnost kremirati ili pokopati svoje najmilije. Prema pisanju Los Angeles Timesa, iz gradskog mrtvozorničkog ureda, koji se bavi samoubojstvima i sumnjivim smrtima, izjavili su da je prošle godine obavljeno 712, odnosno 36 posto više kremacija o trošku poreznih obveznika u usporedbi s godinom ranije kada je taj broj iznosio 525.

Sve više "netraženih"

Gradska mrtvačnica, koja je odgovorna za siromašne i "netražene osobe", zabilježila je 25 posto više kremacija u prvoj polovici ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Taj je broj, kako kažu, rastao od 545 prošle do 680 ove godine. Zbog velikog broja zahtjeva u gradskom krematoriju početkom godine djelatnici su čak bili prisiljeni prestati prihvaćati tijela od mrtvozornika, koji je dogovorio s dva privatna krematorija da se za 135 tisuća dolara pobrinu za "višak".

"Radi se o prilično dramatičnom porastu. Obitelji nam samo jave da nemaju novaca za sprovod, pa osobu moramo proglasiti 'netraženom' i za nju se pobrinuti", rekao je David Smith iz ureda mrtvozornika. Objasnio je da kada jednom grad kremira beskućnike i "netražene osobe", što se obično događa mjesec dana nakon njihove smrti, rodbina mora platiti mrtvozorniku 352 dolara za primitak pepela. Naknada za "obične" građane je, kaže, 466 dolara.

Pročitajte više