Sramota nacionalne televizije Sutliću samo dobra reklama: Zbog web blamaže imamo više posjeta!

HRT-ovo plagiranje BBC-jeve internet stranice Darinka Janjanin, članica Programskog vijeća HRT-a, imenovala je "web blamažom", a potom i stavila na dnevni red nastavka 53. sjednice Programskog vijeća.

U tome je uspjela usprkos protivljenju svojih kolega kojima je glavni argument bio, kako je to lijepo sabrao Zdenko Ljevak, predsjednik vijeća, "da nisu podrobno upoznati sa cijelim slučajem", pa stoga treba pričekati očitovanja ravnateljstva HRT-a, jer "gdje ćemo doći, ako budemo reagirali na svaki novinski napis".

Finalizacija web stranice koncem ove godine

Janjanin je potom upozorila kako se često događalo da vijeće s vremenskim odmakom raspravlja o ukazanim problemima pa je izrazila žaljenje ako se takvo što dogodi i u pogledu mogućeg kršenja autorskih prava.

Ljevak je na to upozorio kako je od zatraženog očitovanja prošao tek jedan radni dan. Ipak se na koncu, u zadnjoj točki dnevnog reda, progovorilo o više nego evidentnoj kopiji dizajna i koncepta jedne od najvećih televizijskih kuća u svijetu.

Vanja Sutlić je napomenuo kako su internet stranice HRT-a još uvijek u izradi, a sama finalizacija se može očekivati, kaže, koncem ove godine.

Sutlić tvrdi da je od strane BBC-ja se zatražila pisana suglasnost

"Od strane BBC-ja se zatražila pisana suglasnost", kazao je Sutlić nastavljajući kako je riječ o tome da je HRT slijedio primjer najjačih radio-televizijskih kuća u Europi. BBC-jevu stranicu okvalificirao je kao civilizacijsko dostignuće, ali i ponovio kako u ovom slučaju nikako nije riječ o isticanju autorstva.

Prema mišljenju Sutlića ova je medijska pompa izazvana strahom konkurencije.

"Ovdje se očituje strah konkurencije da će naš portal postati najjači portal u Hrvatskoj. Za razliku od konkurencije mi imamo rezervirano mjesto za dijalog. Ujedno se zahvaljujem iskazanoj podršci naših konkurenata jer smo njihovom negativnom reklamom postigli samo još veću posjećenost", poručio je Sutlić.

> Dno dna: HRT-ovci unajmili klince da im za siću naprave "hrvatski BBC"?

> Dizajneri složni: HRT pokrao BBC, i to loše

Ig.M.

Pročitajte više