SRAMOTA U CENTRU ZAGREBA Na Trgu pozirali s desnicom u zraku i ustaškim simbolima

Foto: Zagreb.info

INTERNETOM danas kruži fotografija skupine od tridesetak osoba kako na glavnom zagrebačkom trgu pozdravlja fašističkim pozdravom, a u rukama drže dva velika transparenta na kojima se vijori ustaško "U". Na fotografiji se nalazi još jedna zastava s prvim bijelim poljem, a vidljiv je i natpis "Ubij Srbina" napisan na komadu krpe.

Teško shvatljiv incident zabilježen fotografijom zapravo izgleda toliko bolesno da smo isprva pomislili da je riječ o nekakvoj fotomontaži. No, na žalost, incident su zabilježile i nadzorne kamere. U policiji su nam rekli tek da provode izvode oko dotičnog incidenta.

Pozirali na dan proglašenja izdajničke NDH

Na fotografiji skupina od dvadesetak mladića u crnom, s kapuljačama na glavi, salutira nacističkim pozdravom u samom centru glavnog grada. Razlog ovog bezumnog čina valja tražiti u jučerašnjem danu, odnosno obljetnici proglašenja izdajničke NDH. Na žalost, bez obzira što se radi o izdajničkom režimu koji je velik dio hrvatskog teritorija predao Talijanima i koji je sudjelovao s izravnim neprijateljima kao što su četnici, mnogi ekstremni desničari i danas iz neshvatljivih razolga slave Antu Pavelića i NDH.

Na jednoj drugoj fotografiji, koja također kruži društvenim mrežama, vidi se vjerojatno ista skupina kako pozira ispred katedrale. Oni imaju istu ikonografiju, a na toj slici imaju još i transparent na kojem piše: "Sve bih dao da je vidim ponosnu i lijepu kao u snovima". Neuki mladići valjda sanjaju o takozvanoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, tvorevini iz koje su izostavljeni Dalmacija i Istra, a vlasti koje su počinile nezamislive zločine nad Židovima, Romima, Srbima, ali i brojnim Hrvatima koji se nisu slagali da budu podanici Hitlera i Mussolinija.

Skup pod policijskom istragom

Naknadno se o ovom događaju oglasila Policijska uprava zagrebačka priopćenjem u kojem stoji kako skup nije prijavljen.

S obzirom na to da su "na skupu istaknuti transparenti neprimjerenog sadržaja", provodi se "kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja protupravnih ponašanja te identificiranja i procesuiranja počinitelja", stoji u priopćenju PU zagrebačke.

Pročitajte više