Sraz televizijskih zvijezda u izbornoj noći: Plodovi zemlje preorali lokalne izbore

U POLITICI, još u ponedjeljak bilo je jasno, barem prema izjavama političkih čelnika, kako su dvije najjače stranke ujedno i pobjednice izbora. No, nas je zanimalo, koja je od tri nacionalne televizije imala najbolje rezultate u izbornoj noći te tko se može proglasiti pobjednikom u projektu praćenja lokalnih izbora.

Bila je to gotovo pa nemoguća misija jer gotovo četiri dana, koliko je trajala naša potraga za reakcijama kako je prošla izborna noć za HRT, Novu TV i RTL ostali smo u većini slučajeva kratkih ruku. Iako sve televizije vrlo rado dijele informacije o Big Brotheru, Farmi ili Plesu sa zvijezdama i usprkos činjenici kako su sve tri televizije te izborne noći prštale od informacija o postocima izlaska na izbore, broju glasova i izbornom matematikom zbrajali i neumorno oduzimali i dodavali mandate u gradskim i županijskim skupštinama, za informaciju o njihovim rezultatima 17. svibnja bili su manje-više zakopčani do grla.

Čuljak-Togonal kao Jasen Mesić

Prema najavama trebao je to biti sudar televizijskih divova i to možda i veći od sudara Kregar-Bandić-Mesić ili možda Kerum-Kuret-Ostojić, a jednima i drugima te večeri igrali su postoci. Jednima birača, drugima gledatelja.

Tako je s jedne strane stajao Mislav Bago koji je svojedobno okrunjen i titulom najboljeg novinara prema izboru HND-a, a koji je sada po prvi puta na konkurentskoj televiziji vodio emisiju po kojoj je postao poznat na Prisavlju. Nova TV koja dosta ulaže u promoviranje vlastitih zvijezda, očekivala je laku i sigurnu pobjedu.

Kako i ne bi, jer se HTV odnosno Hloverka Novak Srzić "isprsila te večeri" gore nego Ivo Sanader s Mesićem u Zagrebu. Naime, oni su u prve redove pustili Dijanu Čuljak i Mislava Togonala, koji su trebali dokazati kako je aparatura državne televizije s dopisnicima i dalje daleko ispred konkurencije. Čija je originalna ideja bila maratonsko izdanje "Otvorenog" koje je trajalo od 21.15 do 0.30 sati ostala nam je tajna, iako nam se mnogi kunu kako nije riječ o "ideji" nego o "spasu u zadnji čas".

Bago izgubio za jedan posto

RTL je, pak, predstavio svoj uigrani tim Vijesti, bacivši sve karte na činjenicu kako njihovo večernje informativno izdanje ionako počinje prvo od sve tri nacionalne televizije. Originalnost se ogledala u tome da se jednostavno produže Vijesti do iza 19 sati, kada su predstavljene izlazne ankete.

Kada smo napokon i došli do podataka o gledanosti, bila nam je i jasna "zakopčanost". Naime, maratonsko izdanje Otvorenog kojeg su uz niz lapsusa i smiješnih epizoda vodili Čuljak&Togonal imalo je ukupnu gledanost od svega 11,3 posto, odmah iza bila je Nova TV s Bagom čija je izborna emisija imala tek nešto manju gledanosti i to od 10,3 posto dok je RTL je sa svojim izvanrednim vijestima koje su objavljene u 22.35 sati imao gledanost od 8,8 posto.

Riječ je o podacima do kojih je neslužbenim kanalima došao Index, no zanimljivo je kako do njih nismo došli suradnjom tri televizije. Naime, svi su nam rekli kako su "i više nego zadovoljni" postotcima, no gotovo nitko nije davao brojke na uvid, osim RTL-a. Naime, ta televizija se u svom priopćenju odmah proglasila pobjednikom, što bi bila istina da se gledalo vrijeme do 19.15 sati.

Prisavlje: To vam je posebna procedura

Od svih televizija vjerojatno najoriginalniji odgovor dobili smo od glasnogovornika HRT-a Janoša Roemera koji se "na prvu" ispričao što smo nekoliko dana čekali na odgovor, a onda objasnio:

"HRT nije vlasnik podataka o gledanosti: otkupljuje ih od agencije koja provodi istraživanje samo za svoje potrebe i ne smije ih dalje distribuirati, osim u posebnim slučajevima i po posebnoj proceduri", stoji u pisanom odgovoru kojeg smo dobili s Prisavlja. Naravno o ocjeni maratonskog Otvorenog koje je bilo prema ocjeni dijela javnosti prepuno lapsusa i grešaka, Roemer nije posebno govorio.

Kao ni o činjenici da su voditelji strankama i pojedincima davali gradove i općine na temelju rezultata od svega tri posto birališta. Analizirali pobjede kandidata koji ne da nisu pobijedili nego nisu vidjeli ni drugi krug, a vrhunac je bio kada se Čuljak više nije ni mogla sjetiti imena svojih kolegica iz dopisništava pa je i dobila novi nadimak - "Rozita".   

NovaTV: Super smo zadovoljni rezultatima koje nemamo

S Nove TV javili su nam kako su izuzetno zadovoljni brojem gledatelja koji su pratili lokalne izbore na Novoj TV.

"Naš novinarski tim na čelu s voditeljem projekta Izbori 2009. Mislavom Bagom odradio je ovu temu prema najvišim profesionalnim standardima, donijeli smo prve izlazne ankete već u 19 sati koje su bile dobar pokazatelj procjena rezultata, a prve reakcije kandidata i stranačkih stožera mogle su se vidjeti u Dnevniku Nove TV. Specijalna emisija Izbori 2009. privukla je jednak broj gledatelja", stoji u odgovoru Službe za odnose s javnošću Nove TV, no pogađate brojki, baš kao i kod HRT-a jednostavno nema.

No, ostala je legenda o tome kako je Bago, koji je tako uspješno prije gotovo tri godine ispreskakao Sanadera govoreći o rezultatima, tog dana bio žrtva nove političke zvijezde iz Splita Željka Keruma koji ga je ni više ni manje optužio da promovira njegove protivnike.  

RTL: Mi smo pobjednici

Na RTL-u, kako smo napisali, već prvog dana pohvalili su se kako su pobjednici izborne noći jer je čak 44,5 posto SHR gledatelja, gledalo njihove vijesti u 18.30 sati. SHR predstavlja udio gledatelja koji su gledali izbore na RTL-u u odnosu na broj svih pojedinaca koji su u tom vremenu gledali TV. Prema AMR kriteriju RTL tvrdi kako je imao 9,7 posto. No, činjenica je kako u to vrijeme konkurentske televizije još nisu počele sa svojim emisijama.

"Uz voditeljicu posebnog izdanja Vijesti RTL-a Anu Brdarić gledatelje je kroz sva događanja i rezultate vodila reporterka Ivana Brkić, koja se javljala iz redakcijskog izbornog stožera, dok su se iz četiriju velikih gradova javljali naši dopisnici. Gledatelji su također mogli čuti i prve reakcije čelnika najvećih parlamentarnih stranaka. Svi skupa pridonijeli su tome da je upravo kroz program RTL Televizije čitava Hrvatska dobila prve informacije o rezultatima lokalnih izbora 2009. godine", tvrde iz ureda za Odnose s javnošću RTL televizije.

Plodovi zemlje

Rezultati su, kako smo rekli, kataklizmički za sve tri nacionalne televizije, koje su očekivale daleko bolje postotke. A kako na kraju i ne bi bili razočarani jer je HTV-ova emisija "Plodovi zemlje" toga dana imala daleko najviše od svih i to od 13,8 posto. Na kraju ostaje i pitanje, jesu li to hrvatski gledatelji postali siti političkih zvijezda na ovim izborima ili samo onih televizijskih. Prosudite sami.

Ilko Ćimić
Foto: Goran Šebelić (Cropix)
Screenshot: Nova TV, RTL, HRT

Pročitajte više