Srbi obožavaju Vučića, njegova stranka po anketama ima debelo iznad 50 posto podrške

Foto: Hina

SRPSKA napredna stranka (SNS) aktualnog srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i dalje uživa povjerenje natpolovične većine građana i uvjerljivo bi pobijedila na izborima, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mišljenja objavljeni u ponedjeljak u Beogradu.

Vučićevi naprednjaci bi, da se u listopadu izlazi na izbore, osvojili 55 posto glasova, a preko izbornog praga prešle bi još najmanje četiri stranke, objavila je agencija IPSOS Strategic marketing u svom redovitom mjesečnom istraživanju.

Između SNS i ostalih sudionika na političkoj sceni velika je razlika pa bi drugo mjesto, s tek oko osam posto glasova, podijelili Vučićevi koalicijski partneri socijalisti (SPS), šefa diplomacije Ivice Dačića i trenutno najuvjerljiviji oponent aktualnoj vlasti, bivši pučki pravobranitelj Saša Janković i njegov Pokret slobodnih građana (PSG).

I Šešelj prelazi izborni prag

Iznad izbornog praga sigurni su radikali (SRS) Vojislava Šešelja, sa šest posto i konzervativni pokret Dveri, s pet posto, dok su ispod pet posto glasova do 2012. vladajuća Demokratska stranka DS, s četiri posto ispitanika i pokret Dosta je bilo nekadašnjeg Vučićevog ministra gospodarstva Saše Radulovića, s potporom tri posto sudionika istraživanja.

Direktor istraživanja IPSOS-a Marko Uljarević kaže za beogradski list Večernje novosti kako naprednjaci bilježe rast u odnosu na izbore održane 2016. i da sada imaju bolji rezultat nego koalicija u kojoj su nastupili.


Sve ostale stranke koje su ispod izbornog praga od pet posto, a neke od njih su sada parlamentarne, u zbroju bi imale podršku ukupno oko 11 posto birača, pokazuje istraživanje.

Uljarević ističe da PSG Saše Jankovića “u ovom trenutku ima rejting slabiji od rezultata Jankovića na predsjedničkim izborima”, što objašnjava potporom koju je tada imao od DS-a.

Istodobno, blagi pad bilježe i Šešeljevi radikali, dok Demokratska stranka, kojoj je nekad na čelu bio bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić, ima manje nego što je dobila u koaliciji s Novom strankom, Demokratskim savezom Hrvata Vojvodine (DSHV) i strankom Zajedno za Srbiju (ZZS).

Istraživanjem nije mogla biti obuhvaćena jučer formirana Narodna stranka (NS), bivšeg predsjednika Opće skupštine UN i nekadašnjeg srbijanskog šefa diplomacije Vuka Jeremića, a u IPSOS-u procjenjuju da će njezin rejting pridonijeti “manjoj preraspodjeli glasova u oporbenom bloku”.

Na posljednjim izvanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji u travnju 2016. SNS Aleksandra Vučića osvojila je 52,40 posto glasova ili 131 zastupnički mandat, a na predsjedničkim izborima u travnju ove godine Vučić je osvoji 55,08 posto glasova i pobijedio u prvom krugu ispred Saše Jankovića, koji je dobio 16,36 posto glasova.

Pročitajte više