Srbi od Novartisa cjepivo za svinjsku gripu nabavili po 8 eura, Hrvati ga platili 10 eura po dozi?!

JUČER je u Hrvatskoj laboratorijski potvrđeno novih 50 slučajeva svinjske gripe. Kako je izvijestilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, od pojave virusa A/H1N1 do danas u Hrvatskoj ima ukupno 1.997 kliničkih slučajeva gripe (koji nisu laboratorijski potvrđeni) te 503 laboratorijski potvrđena slučaja, što čini ukupni broj od 2.500 oboljelih. Preminule su dvije zaražene osobe, obje u Splitu.
 
Prva žrtva svinjske gripe u Hrvatskoj je bio 61-godišnji Luka Matovac koji je u KBC-u Split od posljedica višestrukog zatajenja organa preminuo 31. listopada ove godine. Jučer je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović obznanio kako je druga žrtva koja je u Hrvatskoj preminula od svinjske gripe trogodišnja djevojčica iz Splita. Djevojčica je bila teško bolesna - bolovala je od akutne leukemije, a preminula je prošlog petka.

U Srbiji evidentirano 258 oboljelih od svinjske gripe te sedam smrtnih slučajeva, sprema se proglašenje epidemije

Istovremeno je u Srbiji Radna skupina za pandemiju gripe na jučerašnjem sastanku zaključila kako "postoje svi uvjeti za proglašenje epidemije u Srbiji", prenosi Blic, uz napomenu kako to ne znači automatski da će na snagu stupiti sve mjere koje se mogu poduzeti u slučaju epidemije, poput zabrane javnih okupljanja ili zatvaranja škola i vrtića, jer će Radna skupina svoj prijedlog tek danas uputiti ministru zdravstva Tomici Milosavljeviću, koji bi u roku od pet dana trebao proglasiti epidemiju. Zaključno sa jučerašnjim danom, u Srbiji je evidentirano 258 oboljelih od svinjske gripe te sedam smrtnih slučajeva.

Cjepivo u Srbiji najjeftinije u regiji

Prvo cjepivo protiv svinjske gripe u Srbiju, baš kao i u Hrvatsku, stiže početkom prosinca, a mediji prenose kako će u Srbiji cjepivo biti jeftinije nego li u zemljama regije, jer su injekcije od Novartisa kupili po cijeni od 8 eura za dozu, dok je Hrvatska doze platila po 10 eura. Slovenija je pak cjepivo nabavila od Novartisa i Baxtera po cijeni od 9 eura za dozu, a po istoj cijeni bi ih trebala nabaviti i Makedonija.

Pročitajte više