SRBIJA: DOGOVOR O VEĆINSKOJ VLADI?

U buduću vladu Srbije trebale bi ući sve četiri liste stranaka tzv. demokratskog bloka, a mandatar bi bio iz Demokratske stranke Srbije (DSS), dogovoreno je u četvrtak navečer na sastanku DSSa Vojislava Koštunice, Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića i Zorana Živkovića, G17 Plus Miroljuba Labusa i koalicije Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i Nove Srbije Velimira Ilića.

DSS i DS su objavili da je dogovoreno formiranje većinske vlade, ali da dogovor nije konačan i da se pregovori nastavljaju.

"Dogovoreno je da Srbija dobije vladu od sve četiri liste", rekao je za televiziju B92 Vojislav Koštunica, dodajući da se pregovori nastavljaju.

Prema međustranačkom dogovoru, Demokratska stranka će u parlamentu podržati izbor predsjednika Skupštine Srbije iz redova Demokratske stranke Srbije, koji će - nakon izbora vlade - biti zamijenjen predstavnikom Demokratske stranke.

Predstavnik Demokratske stranke Zoran Živković, nakon sastanka stranaka demokratskog bloka, izjavio je također da je postignut dogovor o formiranju većinske vlade, ali da dogovor nije konačan.

Živković je rekao da bi sjednicu Skupštine Srbije zakazane za petak, trebalo odgoditi do postizanja konačnog dogovora o budućoj vladi, dok su ostale stranke predložile da sutrašnja sjednica ipak bude održana.

DSS je ranije inzistirao na formiranju manjinske vlade bez DS-a, istodobno očekujući da ta stranka podrži vladu u parlamentu, dok DS pristaje na suradnju samo ako bude sudjelovao u koaliciji.

(Hina) ttag sv

Pročitajte više