Srbija je dopustila da se Zemunci slobodno kreću i ubijaju po Hrvatskoj?

U BORBI protiv pripadnika zemunskog klana srpske su vlasti učinile nekoliko većih propusta, čime je omogućena i njihova pojačana aktivnost. Prema riječima Mile Novakovića, jednoga od vođa policijske akcije Sablja, nakon 2004. godine u policiji je smijenjeno 400 ljudi, nakon čega je prestala bilo kakva akcija protiv pripadnika kriminalne skupine.

Među najvećim propustima navodi se odluka o neprovođenju istrage o Miloradu Ulemeku Legiji te lokacijama na kojima se skrivao prije predaje srpskoj policiji. Tadašnji srpski ministar policije Dragan Jocić nakon Ulemekova uhićenja je rekao da istraga o njihovoj lokaciji prije uhićenja nije bitna te da se neće voditi.

Sigurnosne službe u kontaktu s kriminalnim miljeom?

Bivši načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Mile Novaković, međutim, smatra da je podatak gdje se Ulemek krio veoma bitan, piše B92. Naime, on navodi da bi se tim podatkom otkrila i politička pozadina atentata na premijera Zorana Đinđića. Novaković navodi da su ljudi iz srpskih sigurnosnih službi bili u stalnom kontaktu s članovima zemunskog klana, te da ta komunikacija nikada nije do kraja istražena.

Novaković dodaje kako bi upravo ta istraga možda otkrila tko je Legiji pomagao u skrivanju od policije, gdje je boravio, s kim je bio u kontaktu te na koji način se financirao. "Takvim propustima su nadležne institucije, slučajno ili namjerno, ostalim odbjeglim pripadnicima zemunskog kriminalnog klana omogućile sigurnost, ali i da se konsolidiraju i ponovno ubijaju po Srbiji i Hrvatskoj", zaključuje Novaković.

Pročitajte više