"Srbija je na prekretnici i morat će priznati postojanje koncentracijskih logora"

NATAŠA KANDIĆ, izvršna direktorica beogradskog Fonda za humanitarno pravo, rekla je kako će se Srbija uskoro suočiti s time da je 1991. godine imala koncentracijske logore.

Povod za njen nastup u emisiji Otvoreno bila je sutrašnja tiskovna konferencija u Beogradu, kao i kaznena prijava koju je pomogla sastaviti za Zorana Šanguta, predsjednika Udruge Vukovar 91. Ta i druge organizacije zatočenika srpskih logora iz vremena Domovinskog rata, nastoje ishoditi pravdu odnosno kazniti krivce za zlostavljanja, odnosno smrt 300 i nestanak oko 495 logoraša.

Šangut je sudjelovao u emisiji i hvalio suradnju s Natašom Kandić. U sasvim je drugom tonu bio njegov razgovor s Antunom Kvakanom iz Državnog odvjetništva RH. Kvakan je Šanguta optužio da obmanjuje javnost tvrdnjama kako DORH nije učinio ništa po pitanju kaznenog progona. Citirao je podatke o pravomoćnim sudskim presudama kao i dobroj suradnji sa srpskim Tužilaštvom za ratne zločine.

Na Šangutove je kritike, odnosno navodno ignoriranje podataka iz kaznenih prijava, rekao kako DORH "ne podiže optužnice po narudžbi".

Ante Nazor iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata je rekao kako njegova institucija posjeduje bogatu dokumentaciju iz koje se može vidjeti jasna umiješanost SFRJ i Srbije u agresiju na Hrvatsku, kao i zločine 1991. godine.

Juraj Njavro, predsjednik Udruge hrvatskih liječničkih dragovoljaca 1990-91., rekao je kako je suđenje za Ovčaru bilo "fingirana sudska farsa" te da se kod ustanovljavanja istine o srpskim logorima smrti zanemarila činjenica da su u zatočeništvu mnoge žene bile silovane.

Ivo Josipović, ugledni pravni stručnjak koji je 1990-ih sudjelovao u Odboru za pravnu pomoć zatočenicima, tvrdi kako se istina mora ustanoviti, radi kažnjavanja krivaca i obeštećenja žrtava. Problemi su dosada bili u tome što za najteže zločine nije bilo svjedoka, jer su žrtve pobijene, kao i da su krivci bili nedostupni.

Odvjetnik Veljko Miljević, pak, tvrdi da je Haški sud ignorirao zločine za vrijeme opsade i nakon pada Vukovara, zato "jer je imao druge prioritete", te da taj posao ipak najbolje mogu obaviti "sudovi na terenu". Uvjeren je kako će se postupnim otkrivanjem činjenica i zapovjedne odgovornosti doći do dokaza o odgovornosti srpske države za zločine.

R.R.

Pročitajte više