Srbija na Vidovdan dobiva proeuropsku vladu?

28. LIPANJ - datum vezan za mnoge, uglavnom kobne, događaje iz srpske povijesti - je navodno određen za formiranje nove proeuropske vlade, javljaju srpski mediji.

Nastavak konstitutivne sjednice novoizabranog saziva Narodne skupštine Republike Srbije je zakazana za sutra, a B92 navodi kako će privremenog predsjednika Jovana Krkobabića zamijeniti Slavica Đukić-Dejanović, potpredsjednica Socijalističke partije Srbije (SPS).

Danas je, pak, čelnik SPS Ivica Dačić objavio kako više nema nikakvih dilema, odnosno kako će blok okupljen oko njegove stranke vrlo brzo formirati novu vladu zajedno s koalicijom Za evropsku Srbiju na čijem je čelu predsjednik Srbije Boris Tadić i njegova Demokratska stranka.

SPS je tu odluku potvrdila na sjednici svog Glavnog odbora, gdje je od 258 članova samo njih 11 bilo protiv, a dvoje suzdržano. Ivica Daćić je nakon sjednice potvrdio špekulacije o tome kako je SPS odustao od inzistiranja na mjestu premijera, odnosno kako će mandat za sastavljanje nove srpske vlade ipak pripasti Demokratskoj stranci.

Dačić je rekao da je to bila "teška odluka", te da shvaća da je "dio biračkog tijela njegove stranke neće razumjeti". Međutim, njome se ispravlja "povijesna nepravda" prema stranci Slobodana Miloševića "koja je nepravedno optužena da je 1990-ih bila za izolaciju Srbije".

Socijalistima policija, demokratima tajna služba, ukida se Ministarstvo za Kosovo i Metohiju

U međuvremenu je beogradski tisak počeo intenzivno špekulirati o sastavu nove vlade, odnosno stranačkom rasporedu najvažnijih resora.

Socijalisti bi tako u novom srpskom kabinetu trebali dobiti četiri ministarska mjesta, a njihov partner Jovan Krkobabić iz Partije udruženih penzionera Srbije (PUPS) mjesto ministra za socijalna pitanja isto kao i mjesto potpredsjednika vlade. Od svih tih resora su najvažniji unutarnji poslovi, odnosno nadzor nad policijom, koji bi trebao pripasti Ivici Dačiću, koji će također imati mjesto potpredsjednika vlade zaduženog za sigurnosna pitanja.

S druge strane, većina resora vezanih uz infrastrukturu, ekonomiju i financije bi trebala pripasti stranci G17 Plus koja je bila najvjerniji partner Borisa Tadića i bila najradikalniji zagovornik "europske" opcije u njegovoj koaliciji.

Čedomir Jovanović i njegova Liberalno-demokratska partija (LDP) su izjavili kako su "zadovoljni time što je osmogodišnja borba za smjenjivanje Vojislava Koštunice konačno uspjela", te kako će Srbija dobiti proeuropsku vladu. Također su izjavili kako će podržati vladu, ali da se ne slažu s time da socijalisti dobiju kontrolu nad policijom.

Demokratski dio srpske javnosti je, s druge strane, umiren time što će kontrolu nad najvažnijim od svih državnih službi – Bezbedonosno-informativnom agencijom (BIA) – preuzeti kadrovi Demokratske stranke.

Socijalisti su, navodno, prilikom pregovora s Tadićem predložili reorganizaciju srpske vlade u kojoj bi se trebalo ukinuti Ministarstvo za Kosovo i Metohiju. Umjesto toag bi se trebao formirati "preporođeni" Koordinacioni centar vlade za tu odcjepljenu pokrajinu.

Socijalisti preko Beograda nastoje pružiti ruku poraženim "narodnjacima"

SPS se, kako javljaju srpski mediji, sprema na "konstruktivni" odnos prema pobjedničkim Tadićevim demokratima čak i po pitanju Beograda, usprkos toga što je postignut "čvrsti" dogovor sa "narodnjačkim" blokom premijera Vojislava Koštunice i Srpskom radikalnom strankom (SRS) da sljedeći gradonačelnik bude radikal Aleksandar Vučić.

"Proeuropski" blok, a pogotovo G17 Plus, inzistira da se taj sporazum razvrgne ukoliko SPS želi sudjelovati u nacionalnoj vladi, odnosno izbjeći raspisivanje novih izbora na kojima bi – u što vjeruje većina analitičara – izgubila svoj današnji status "jezičca na vagi".

SPS-u, s druge strane, takav aranžman predstavlja problem s obzirom da se nova većina u beogradskoj Skupštini ne može postići bez glasova LDP-a. Kao rješenje koje su socijalisti ponudili tadićevcima se navodi nova koalicija koja bi isključila LDP, ali zato od radikala otkinula "narodnjački" blok, odnosno Demokratsku stranku Srbije (DSS).

U prethodnom sazivu beogradske Skupštine je DS, za razliku od nacionalne vlade, dobro surađivao sa DSS-om, pa je gradska organizacija DSS spremna na takav aranžman. SPS-u bi uvlačenje DSS-a u beogradsku vlast na najbolji mogući način anuliralo negativne posljedice okretanja leđa "patriotskom" bloku, odnosno ponovno sagradilo mostove za eventualne koalicije u budućnosti.

R.R.

Pročitajte više