Srbija prodala zemljište između Cresa i Lošinja

750 ČETVORNIH metara nekretnina kod Osora, mjesta između otoka Cresa i Lošinja jučer je prodala Vlada Republike Srbije, odobrivši Direkciji za imovinu Republike Srbije da prihvati ponudu tvrtke DKC More d.o.o. iz Zagreba.

Radi se o velikom i vrlo atraktivnom zemljištu u Osoru, gdje prema prostornim planovima zasad nije dozvoljena nikakva gradnja. Za zemljište je navodno bio zainteresiran ruski tajkun Roman Abramovič.

Prema informacijama do kojih je došao Glas Istre, DKC More dostavilo je ponudu na iznos od pet i pol milijuna eura od banke iz Londona. Zagrebačka tvrtka četvorni metar zemljišta platila je od jedan do 30 eura. Na natječaj se javila i austrijska tvrtka Badex, s ponudom od devet i pol milijuna eura, ali nije imala pravovaljano bankovno jamstvo.

Na natječaj u prosincu 2005. javila se tvrtka DKC d.o.o. iz Zagreba, koja je ugašena još prije desetak godina. Zbog toga čudi što je na natječaju pobijedila tvrtka DKC More, koja je osnovana 2001. godine i koja se vodi kao druga pravna osoba.

Zajedničko dvjema navedenim tvrtkama je ime Željka Tepšića. Pri davanju ponude Tepšić se legitimirao kao predstavnik tvrtke DKC iako ta tvrtka ne postoji, a vodi se kao direktor i jedini vlasnik tvrtke DKC More koje je pobijedila na natječaju. Tepšić je ovih dana nedostupan.

Prema neslužbenim informacijama, Tepšića će Vlada RS-a i nadležna komisija u kratkom roku pozvati na sklapanje ugovora, nakon čega će u 90 dana morati platiti iznos od pet i pol milijuna eura.

Nije jasno kako DKC More misli ući u posjed i gruntovno se uknjižiti kao vlasnik pozamašne nekretnine kad je i Vlada RS objavljujući javni natječaj naglasila da to ne jamči.

Teren kod Osora je od 1977. godine bio upisan kao vlasništvo Općina Stari Grad Beograd, te ga temeljen te činjenice Vlada RS prodaje kao svoje navodno vlasništvo. Ranije je zemljište koristila jugoslavenska vojska i beogradsko poduzeće "Progres". Od 1997. kao vlasnik ukljižen je Fond za privatizaciju.

Glasnogovornik Fonda Vedran Kukavica izjavio je da Vlada RH javni natječaj i prodaju 750 tisuća četvornih metara ne smatra formalno-pravnom činjenicom.

Pročitajte više