SRBIJA - RASPUŠTAJU SE CRVENE BERETKE

Srbijanska vlada odlučila je u utorak raspustiti "Jedinicu za specijalne operacije" (JSO), poznatiju pod nazivom "Crvene beretke", nakon što je dan ranije uhićen pomoćnik zapovjednika te postrojbe Zvezdan Jovanović zbog sumnje da je izravno sudjelovao u ubojstvu srbijanskog premijera Zorana Đinđića. L

Srbijanska vlada je na izvanrednom sastanku, kako je javila televizija, naredila pripadnicima "Crvenih beretki" da predaju oružje. "Vlada je naredila članovima jedinice da predaju oružje, opremu, uniforme i službene identifikacijske dokumente", prema vladinom priopćenju koje je prenijela televizija.

Sjedište "Crvenih beretki", koje je 1991. osnovao Slobodan Milošević, nalazi se u Kuli, oko 120 kilometara sjeverozapadno od Beograda.

Srbijanski premijer Zoran Živković ranije je izjavio kako je policija uhitila Zvezdana Jovanovića zvanog Zveki, za kojega se sumnja da je 12. ožujka pucao na Đinđića.

Policija je uhitila i pripadnika "Crvenih beretki" Sašu Pejakovića zvanog Pele, za kojega se sumnja da je sudjelovao u pripremama ubojstva, a zapovjednik postrojbe Dušan Maričić zvani Gumar razriješen je dužnosti zbog veza sa "Zemunskim klanom", mafijaškom organizacijom upletenom u ubojstvo.

(Hina) tman rb

Pročitajte više