Srbija traži način da kazni Hrvatsku zbog Mesića: Prestaju s kupovinom hrvatskih proizvoda?

MEDIJI u Srbiji i dalje u negativnom tonu spominju prošlotjednu posjetu Stjepana Mesića Kosovu i njegovu odluku da pomiluje Sinišu Rimca, osuđenog za ratni zločin u Pakračkoj poljani, postavljajući pitanje zbog čega Beograd nije žešće i konkretnije odgovorila na "očite Mesićeve provokacije".

Beogradski Press danas tvrdi kako Srbija, uz uobičajene diplomatske note, može Hrvatsku "kazniti" i ekonomski, odnosno uvođenjem restriktivnih uvjeta poslovanja za hrvatske tvrtke u toj zemlji, te upozorava da bi "Hrvati sigurno vodili više računa o srpskim državnim i nacionalnim interesima ako bi znali da zbog toga mogu biti ugroženi njihovi ekonomski interesi u Srbiji".

Dodatno podgrijavanje atmosfere neće donijeti ništa dobroga

Šef katedre za međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Predrag Simić sugerira kako je srpski predsjednik Boris Tadić već dovoljno oštro verbalno reagirao na Mesićeve poteze, te da bi bilo dobro da na tome za sada i ostane jer dodatno "usijavanje" atmosfere neće  donijeti ništa dobrog. Treba pričekati kako će otvorenim pitanjima sa Srbijom, ali i Kosovu i Haagu, pristupiti novi predsjednik Ivo Josipović, smatra Simić.

S tim se stavom slaže i predsjednik stranke Jedinstvena Srbija (JS) Dragan Marković Palma, koji je, otprije poznat po daleko oštrijim stavovima prema Hrvatskoj, posljednjih mjeseci ublažio svoju retoriku. Ion smatra da prije odluke o sankcijama protiv Hrvatske treba pričekati prve poteze novog predsjednika.

Srpski gospodarstvenici u Hrvatskoj "ni kiosk ne mogu otvoriti"


Predsjednik Ekonomskog savjeta Demokratske stranke Srbije (DSS) Nenad Popović mnogo je oštriji i tvrdi kako ključni problem u odnosima Srbije i Hrvatske leži u nejednakom tretiranju kapitala, jer brojne hrvatske kompanije posluju na tržištu Srbije ravnopravno sa domaćim tvrtkama, dok srpski gospodarstvenici " u Hrvatskoj ni kiosk ne mogu otvoriti", što je, prema njegovom mišljenju, nedopustivo. Popović vjeruje kako je "sada pravi trenutak za postavljanje pitanja srpskog kapitala u Hrvatskoj".

Takvo mišljenje ne dijeli zamjenik predsjednika  Srpske narodne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, koji vjeruje kako oštri postupci poput protjerivanja veleposlanika ili ekonomskih sankcija nisu dobro rješenje, jer je regiji više od svega potrebna stabilnost, a ovakvi se problemi, smatra Vučić, mogu riješiti određenim mjerama reciprociteta u trgovinskoj razmjeni ili sličnim strateškim potezima.

Hrvatski političari: Mesić nije smio pomilovati ratnog zločinca

Slično misli i ministar trgovine Slobodan Milosavljević, koji također smatra da su obje Mesićeve odluke "neprimjeren skandal" ali da to svejedno ne bi smjelo utjecati na odnose dvije države, izrazivši nadu kako novi predsjednik Josipović neće raditi iste greške kao i Mesić. Milosavljević također misli da sankcije nisu dobar potez, podsjetivši da su hrvatski gospodarstvenici otvorili brojna radna mjesta u Srbiji. No hoće li građani Srbije iz protesta prestati kupovati hrvatske proizvode. smatra Milosavljević,  treba biti osobna procjena i odluka svakoga od njih.

Press prenosi i mišljenja nekoliko hrvatskih političara, prije svega predstavnika HDZ-a Andrije Hebranga, predsjednika HSLS-a Darinka Kosora i predstavnika SDP-a Tonina Picule, koji su oštro osudili Mesićevu posjetu kosovu i pomilovanje Rimca, nazvavši ih neprimjerenim postupcima predsjednika na odlasku koji mogu ugroziti odnose sa Srbijom, a nekadašnji predsjednik HHO-a Žarko Puhovski listu je rekao da mu "nije jasno kako se nitko u Mesićevom timu nije dosjetio da će to u Srbiji biti shvaćeno kao provokacija".   

Pročitajte više