Srbijanska ministrica: Lipicanci ne pripadaju Srbiji i moraju se vratiti

LIPICANCI koji su iz Hrvatske odvedeni tijekom rata ne pripadaju Srbiji i oni se moraju vratiti matičnoj zemlji, izjavila je za nedjelju za HINU ministrica poljoprivrede Republike Srbije Ivana Dulić-Marković.

"Ministarstvu poljoprivrede Srbije je stalo da se pitanje povratka lipicanaca Hrvatskoj što prije riješi jer ovaj slučaj ne smije biti zapreka suradnji Hrvatske i Srbije", rekla je Dulić-Marković

Dodala je, međutim, da njezino ministarstvo više neće biti strana s kojom će Hrvatska dalje pregovarati zbog odbijanja Todora Bukinca, vlasnika ergele na kojoj se nalaze odvedeni hrvatski lipicanci, da ih vrati zakonitom vlasniku.

"Gospodin koji sada drži konje, po našim papirima nije vlasnik tih konja, jer oni nisu zavedeni u naše matične knjige. Mi nemamo dokaza da oni pripadaju Srbiji", navela je Ivana Dulić-Marković. Ministarstvo poljoprivrede, po njezinim riječima, nije u mogućnosti dalje pregovarati i cijeli će slučaj povjeriti srbijanskom ministarstvu vanjskih polova i MUP-u. Dulić-Marković, naime, tvrdi da nije moguće utvrditi koliko se hrvatskih konja nalazi na Bukinčevom posjedu između Novog Sada i Veternika. "On je nama prijavio da ih je nešto više od 20, a ranije je tvrdio da ih ima 80. Radi se svakako o nelegalnom posjedovanju i to zahtjeva istragu ministarstva unutarnjih poslova Srbije", rekla je Dulić-Marković.

Inače, povratak konja iz Srbije u lipičku ergelu bila je glavna tema nedavnog susreta izaslanstva srbijanskog i hrvatskog ministarstva poljoprivrede u Novom Sadu. Hrvatsko izaslanstvo je i tada ponovilo da se konji moraju vratiti u Hrvatsku bez ikakve odštete što Todor Bukinac odbija učiniti.



Pročitajte više