Srbijanski političari o novoformiranoj državnoj zajednici

SRBIJANSKI mediji i u četvrtak prenose reakcije mnogih političara na novoformiranu državnu zajednicu Srbiju i Crnu Goru, te konačni nestanak imena Jugoslavije.

Književnik i nekadašnji predsjednik sada već bivše SR Jugoslavije Dobrica Ćosić izjavio je, kako prenose današnji mediji, da mu ´teško pada nestanak države pod imenom Jugoslavije´.

´Teško je bilo što reći... Napisao sam toliko knjiga o toj nesretnoj Jugoslaviji, ali sad nemam snage da na njenoj umrlici napišem rečenicu, ni kao književnik, niti kao jedan od njezinih predsjednika, niti kao čovjek´.

Zoran Lilić, također bivši predsjednik SR Jugoslavije, izjavio je da ´novostvorena država nema ni ´d´ od državnosti´.

´Bilo bi bolje da smo išli nekim drukčijim redoslijedom i pokušali osnažiti postojeću Jugoslaviju, a ne da prejudiciramo njezin raspad za tri godine. Žalim za nedostatkom razumijevanja da se napravi jedna moćna država s jednom vladom i jednim predsjednikom koja bi bila u interesu svih´.

Borisav Jović, član posljednjeg Predsjedništva SFRJ kazao je da bi ´više volio da je nova zajednica zadržala naziv Jugoslavija, ali da ime za praktični život zemlje nema značaja´. ´Čovjek ne može žaliti niti biti nostalgičar za SRJ, jer je ona posljednjih nekoliko godina funkcionirala samo na papiru. Nema smisla održavati u životu ono što ne funkcionira i zato su promjene bile logično rješenje. Zato bi bilo smiješno da se nova zajednica zove Jugoslavija kad to nova država faktički nije´.

Pročitajte više