SREDIŠNJI BISKUPIJSKI MOLITVENI SUSRET 2. TRAVNJA U JASENOVCU

Prigodom završetka proslave Velikog jubileja Požeška biskupija donijela je zaključak da će svake godine u petak prije nedjelje Muke Gospodnje, nazvan "Žalosni petak", obnavljati čišćenja pamćenja i spomenuti se svojih svjedoka i mučenika vjere, javila je danas ika.

Biskup Antun Škvorčević uputio je pismo župnim uredima svoje biskupije u kojem piše da će se 2. travnja svaka župa Požeške biskupije spomenuti grijeha sinova i kćeri Crkve koji su, osobito tijekom novije povijesti, potamnili njezino lice i oduzeli snagu vjerodostojnosti naviještanja Isusove radosne vijesti. Ujedno će se spomenuti mučenika i svjedoka vjere, koji su u vrijeme totalitarnih političkih sustava, progonjeni zbog vjerske ili nacionalne pripadnosti, posvjedočili vjernost Isusu Kristu i njegovoj Crkvi, ubijeni ili nevino osuđeni u zatvorima.

Biskup je objavio da će središnji biskupijski molitveni susret toga dana biti u župnoj crkvi u Jasenovcu, gdje će osobno predvoditi misu u 18 sati.

Istaknuo je da će se tako iskazati poštovanje prema svima koji su ondje nevino stradavali tijekom Drugoga svjetskog rata i nakon njega, zazivati Božje milosrđe za sve žrtve, bez razlike na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost te moliti Božje smilovanje za one koji su bili organizatori i provoditelji sustava progona i ubijanja ljudi.

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više