Sretko Kalinić propjevao: Legija je naručio ubojstvo zaštićenog svjedoka Vukojevića!

SRETKO KALINIĆ policijskim je istražiteljima u Zagrebu ispričao da je ubojstvo Zorana Vukojevića iz 2004. godine naručio Milorad Ulemek Legija, javlja RTS. Bila je to Legijina osveta zbog Vukojevićevog svjedočenja pred Specijalnim sudom.

Kako je RTS-u potvrđeno iz izvora bliskih istrazi, Kalinić je tijekom saslušanja u Zagrebu izjavio da su u otmici i ubojstvu Vukojevića sudjelovali Miloš i Aleksandar Simović, te Zoran Popović. Prije nego što su ga ubili, brutalno su ga mučili zahtijevajući da im kaže gdje je skriven novac "zemunskog klana".

Ako se Kalinićev iskaze pokaže kao točan, pravnici smatraju da bi se Legija, kao i braća Simović, mogli još jednom naći na optuženičkoj klupi. U sudnicu će opet i Kalinić, koji je osuđen na 40 godina zatvora, ali u odsustvu pa može tražiti novo suđenje. No, on se ipak nada da će dobiti status svjedoka u dosad neriješenim slučajevima i tako si skratiti kaznu.

"Ako bi kazna na koju bi bio osuđen u novom suđenju bila 40 godina, onda kasnije ne bi mogao biti svjedok suradnika", kaže profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu Milan Škulić. No, ako kazna bude manje od 40 godinama, onda bi prema promjenama srpskog kaznenog zakona iz 2009. Kalinić mogao dobiti status svjedoka suradnika čak i kao osuđena osoba, ukoliko se procjeni da je značaj njegovog iskaza veći od štetnih posljedica kaznenog djela za koje je osuđen.

Kalinić je, podsjećamo, poznat kao najsuroviji ubojica "zemunskog klana". U odsustvu je osuđen za ubojstva osam osoba, a vjerojatno to nisu njegove jedine žrtve. Tereti ga se i za sudjelovanje u atentatu Zorana Đinđića. Kalinić bi Srbiji trebao biti izručen u narednih mjesec dana.

Pročitajte više