Šri Lanka: Vojska i policija pokušavaju zaustaviti etničko nasilje

ŠIRI LANKA je poslala vojsku i policiju u grad na sjeveroistoku zemlje kako bi spriječila eskalaciju nasilja između muslimana i Tamila, nakon niza oružanih okršaja i uništavanja kuća u kojima su tri osobe umrle, a 15 ih je ozlijeđeno, objavili su u petak dužnosnici.

Napetosti između dviju zajednica izbile su nakon što su tamilski pobunjenici navodno zlostavljali dva mlada muslimana, a majka jednoga od njih počinila samoubojstvo.

Tamilski pobunjenici opovrgnuli su te tvrdnje.

Najmanje je 25 kuća u vlasništvu Tamila spaljeno u četvrtak, a zbog sukoba više od 2.000 civila napustilo je svoje domove i sklonilo se u džamijama i crkvama u Mutturu, 260 kilometara sjeveroistočno od glavnoga grada Colomba.

Izgredi su se dogodili u vrijeme trajanja primirja vlade i pobunjenika, pripadnika Tigrova za oslobođenje tamilskog Eelama (LTTE) koji su dvadeset godina vodili oružanu borbu za uspostavu neovisne države na sjeveru zemlje manjinskih Tamila. Nasilje, koje je ovaj put izbilo s pripadnicima muslimanske zajednice (u zemlji u kojoj je većinsko stanovništvo budističke vjere), moglo bi ugroziti 14 mjeseci dugo primirje unutar kojeg je pod okriljem norveške vlade održano šest krugova pregovora.

(Hina) bcav/rt rt

Pročitajte više