Srpska mafija osma najjača mafija na svijetu

SRPSKA mafija plasirala se na osmo mjesto najjačih mafija na svijetu prema ljestvici koju su objavili londonski Daily News i španjolski Diario. Mafija susjedne države tako je zauzela poziciju ispred ozloglašene albanske mafije, kao i mafije s Jamajke.

Mjesto na top listi 10 najjačih mafija mogle su zauzeti samo mafije onih država koje su uključene u organizirani kriminal na teritoriju više zemalja i koje se po čitavom svijetu bore za monopol nad ilegalnim aktivnostima kao što je trgovina drogom, oružjem i slično.

Srpski mafijaši vole filmske scenarije

Srpska je mafija tako visoko rangirana jer posluje u više od deset zemalja, uključena je u različite aktivnosti krijumčarenja drogom, plaćenih ubojstava, reketarenja, nadzora kockarnica do krađa. Na Interpolovim listama nalazi se oko 350 državljana Srbije, a i slove kao nezaobilazni suradnici svih većih narko-bossova u svijetu. Srpski mafijaši nose i titulu inteligentnih lopova čije pljačke imaju filmske scenarije, a poznati su i po likvidacijama bez tragova.

Ruska mafija kontrolira 70 posto ruske privrede

Prvo mjesto na ljestvici najjačih mafija naravno zauzela je ruska mafija koja danas broji oko 500.000 članova. Procjenjuje se da ruska mafija s kumovima na čelu kontrolira od 60 do 70 posto ruske privrede. Slijedi talijanska mafija, jedna od najpoznatijih na svijetu, čiji korijeni sežu u drugu polovicu 19. stoljeća, a izvorište joj je na Siciliji. Broji oko 4000 članova, uglavnom iz desetak porodica, ali s velikim brojem vanjskih suradnika.

Kolumbijski karteli zauzimaju visoko treće mjesto. Postoje od sredine '60-ih kad su prvi trgovci drogom počeli prodavati drogu na malo na području SAD-a. Kineske trijade, koje zauzimaju četvrto mjesto, danas pretpostavlja se drže dvije trećine svjetskog tržišta kokaina. Bave se i trgovinom ilegalnih imigranata.

Japanske jakuze broje oko 110.000 članova iz 2.500 obitelji. Nastale su prije 300 godina i uglavnom se bave kontrolom prostitucije, igara na sreću, pornografijom , ilegalnom imigracijom, drogom, zelenašenjem i pranjem novca. Na šestom mjestu je meksička mafija koja je nastala u zatvorima SAD-a od pripadnika uličnih bandi. Danas broji oko 30.000 članova diljem SAD-a. Kontroliraju prekooceanske kanale krijumčarenja narkoticima, oružja i prostitucije.

Izraelska mafija zauzima sedmo mjesto. Drži se za nemilosrdnu i usko surađuje s Rusima. Imaju monopol nad izvozom hašiša i ecstasyja u Europu i SAD. Albanska mafija zauzima deveto mjesto, a na međunarodnom nivou širi se od 1980. godine. Među njenim članovima i dalje vrijede kodeksi preuzeti iz prava koje je bilo na snazi u 15. stoljeću. 

Jamajčanska mafija datira iz 1950. godine i formirana je od emigranata s Jamajke koji su naseljavali siromašne kvartove u Velikoj Britaniji. Poznati su po brutalnom nasilju i obračunima s londonskom policijom.

Pročitajte više