Srpska oporba traži da javna televizija izvještava i o njima

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Srpska proeuropska oporba zatražila je od Radiotelevizije Srbije (RTS) proporcionalnu zastupljenost u informativnim emisijama javnog servisa, čije izvještavanje ne drži profesionalnim jer dominiraju stranke vladajuće koalicije, predvođene Srpskom naprednom strankom.

Zahtjev dolazi dan nakon što je ta skupina oporbenih stranaka, koja je formalni organizator višemjesečnih prosvjeda Srbija protiv nasilja, od šefa države Aleksandra Vučića zahtijevala raspisivanje izvanrednih parlamentarnih i izbora u Beogradu do kraja godine.

Isticanjem zahtjeva za raspisivanjem izvanrednih izbora oporba je, po ocjeni analitičara, izborne uvjete stavila u drugi plan i praktički prihvatila da uđe u izbornu utrku pod neravnopravnim okolnostima.

Oporba od uprave i uredništva RTS-a, osim proporcionalne zastupljenosti i 20 posto u informativnim emisijama, traži i pokretanje nove debatne emisije RTS-a u večernjem terminu na Prvom programu, sukladno preporukama misije OESS-a, Europske komisije i Europskog parlamenta. Ta bi emisija trebala ići najmanje tri puta tjedno od 21 sat, uz sudjelovanje gosta iz oporbenih parlamentarnih stranaka.

"Ne tražimo ništa više od onog što nam pripada"

Traži se i da se predstavnici oporbenih parlamentarnih stranaka, osim skupnog sudjelovanja, pozivaju u emisije informativnog programa RTS-a samostalno, bez nužne protuteže predstavnika stranaka na vlasti, i to u najmanje 20 posto prostora svakodnevno u informativnim emisijama.

Zahtjev su potpisale poslaničke skupine Demokratske stranke, Ekološkog ustanka, Zajedno - Moramo, Zeleno levog fronta, Narodnog pokreta Srbije i Pravac Evropa.

"Ne tražimo ništa više od onog što nam pripada i da znate da nećemo odustati", upozorio je ispred sjedišta javnog servisa zastupnik Ekološkog pokreta Aleksandar Jovanović i najavio da će naredna okupljanja sudionika prosvjeda biti isključivo ispred zgrade RTS-a.

Europska komisija u dosadašnjim je izvješćima o napretku Srbije u procesu eurointegracija često ukazivala na to da sloboda medija i vladavina prava nisu na zadovoljavajućoj razini.   

Pročitajte više