Srpska premijerka: EU je prepoznala naš napredak

Foto: EPA

Srpska premijerka Ana Brnabić ocijenila je danas, komentirajući izvješće Europske komisije o Srbiji za 2023. da je Komisija prepoznala jasan napredak, ali je šef Delegacije EU ukazao da Bruxelles ne vidi napredak u usklađivanju vanjske politike.

Srbija je u godišnjem izvješću Komisije dobila loše ocjene u ključnim poglavljima 23 i 24 o vladavini prava, istaknuta je važnost normalizacije odnosa s Kosovom te naglašeno da Beograd nije uveo sankcije Rusiji, uz zabrinutost što i dalje traju politički i ekonomski utjecaji na medije.

Srbija treba još jače raditi na normalizaciji odnosa s Kosovom

Beograd se, kako je navedeno, nije pridružio sankcijama međunarodne zajednice Rusiji te nije zatvorio prostor stranom miješanju i manipulaciji informacijama. Istaknuto je da, bez obzira na aspiracije za članstvo u Uniji koje Beograd navodi kao strateški cilj zemlje, Srbija sklapa trgovinske sporazume s Kinom i ostalim trećim zemljama koje ne ispunjavaju briselske standarde.

Uz to, Komisija sugerira da Srbija treba uložiti više napora i napraviti kompromise kako bi proces normalizacije odnosa s Kosovom krenuo naprijed, uz neophodnost ispunjavanja svojih obveza u okviru dijaloga, uz punu primjenu svih prethodnih sporazuma.

Šef europske delegacije: Srbija ne usklađuje vanjsku politiku

Normalizacija odnosa se naglašava kao bitan uvjet na europskom putu obje strane, a Komisija poručuje da i Beograd i Priština, izostane li napredak, riskiraju izgubiti važne prilike u odsustvu napretka.

Brnabić je danas, nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u Beogradu Emanueleom Giaufretom, koji joj je uručio izvješće Komisije, rekla da je država uspjela u pravosudnoj reformi uz ograničen napredak u borbi protiv korupcije, ali da strategija borbe protiv korupcije još nije završena i zato napredak nije veći.

Giaufret je istaknuo da je proširenje središnja tema EU te da postoji šansa za to koju bi trebalo iskoristiti. On je istaknuo da je Srbija nastavila pravosudne reforme i da izvješće ukazuje na napredak u toj oblasti. Istodobno, ukazao je da Bruxelles ne vidi napredak u usklađivanju vanjske politike Srbije s EU.

Pročitajte više