Srpska skupština jednoglasno usvojila deklaraciju o "povijesnom pomirenju"

SKUPŠTINA Srbije u srijedu je, nakon cjelodnevne rasprave, jednoglasno usvojila Deklaraciju o Kosovu i Metohiji, kojom se založila za "povijesno pomirenje" Srba i Albanaca u pokrajini.

Za Deklaraciju je glasovalo 186 od prisutnih 209 zastupnika, nitko nije bio protiv, a 23 zastupnika nisu glasovala.

Vlasti u Beogradu zalažu se za "povijesno pomirenje" Srba i Albanaca na Kosovu, kazao je u srijedu u skupštini potpredsjednik srpske vlade zadužen za Kosovo Nebojša Čović, dodajući da su se na Kosovu "sudarila dva prava - albansko etničko i srpsko historijsko".

"Smirenje će na Kosovu doći samo s pomirenjem ta dva prava. To znači da mora biti poražena svaka maksimalistička politika, bez obzira da li je srpska ili albanska", kazao je Čović.

Najveću odgovornost za stanje na Kosovu snosi međunarodna zajednica, kazao je srbijanski premijer Zoran Živković, te najavio da će po usvajanju Deklaracije predstavnici srpske vlade razgovarati s novim šefom UNMIK-a Harrijem Holkerijem, o njegovim planovima za konačno provođenje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu.

Deklaracija, među ostalim, predviđa da se o statusu Kosova ne može povesti rasprava dok se ne realiziraju sve odredbe Rezolucije 1244 o Kosovu, odnosno ne ispune svi standardi multietničkog života definirani Rezolucijom, kao i da prioritetni ciljevi moraju biti rješavanje sudbine nestalih, povratak izbjeglih, jamstvo sigurnosti i slobodnog kretanja, kao i pokretanje procesa decentralizacije na Kosovu "kao mehanizma za jamstvo kolektivnog statusa i kolektivnih prava srpske nacionalne zajednice na Kosovu".

Pročitajte više