VIDEO Srbija podiže spomenik čovjeku koji je umalo sravnio Bjelovar sa zemljom

Foto: Youtube

VLADA Republike Srbije odlučila je podići spomenik Milanu Tepiću na području gradske općine Savski Venac.

Vlada je donijela takav zaključak na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, povodom 25 godišnjice Tepićeve smrti, javlja Telegraf.rs.

"Neustrašivi podvig"

Kako navode, inicirali su takav zaključak imajući u vidu "njegov neustrašivi podvig".

Major Milan Tepić, ili "narodni heroj", kako ga nazivaju u pojedinim srpskim medijima, odgovoran je za samoubilačku akciju kojom je 1991. umalo uništio Bjelovar.

Tepić je bio zapovjednik skladišta borbenih sredstava "Barutana" u Bedeniku u blizini Bjelovara. Dragovoljno je ušao u Hrvatsku kako bi pokušao spriječiti prodor hrvatskih postrojbi u vojarnu.

29. rujna 1991. hrvatske snage oslobodile su vojarnu "Božidar Adžija" na Vojnoviću, gotovo u samome centru tog grada, što je bio jedan od najvažnijih vojnih objekata koji su osvojeni u Domovinskom ratu, s obzirom na to da je u oslobađanju bjelovarske vojarne od JNA zaplijenjena značajna vojna tehnika.

Odbili predaju

Većina tamošnjih vojnika se predala, međutim, Tepić i još jedan regrut su se odbili predati. Umjesto toga, u samoubilačkoj akciji, raznio je skladište u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava. Prema dostupnim informacijama, pritom je ubijeno 11 hrvatskih gardista. Točan broj se nikad neće znati.



Sreća u nesreći je bila u tome što je Tepić uspio uništiti samo jedno skladište. Spriječen je u aktiviranju eksploziva u susjednim skladištima koja bi uništila veći dio grada. Zaustavila su ga četiri branitelja koji su tako spasili Bjelovar i okolicu.

Narodni heroj


Predsjedništvo SFRJ, 19. studenog 1991. godine, majora Milana Tepića je "za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru" posthumno odlikovalo Ordenom narodnog heroja Jugoslavije i proglasilo narodnim herojem Jugoslavije.

Inače, njegovo ime nose ulice u gradovima diljem Srbije i Republike Srpske; primjerice, na Dedinju, nedaleko od Kliničkog centra "Dr. Dragiša Mišović", kao i u Banjaluci, Novom Sadu, i Kozarskoj Dubici.

Također, po njemu je nazvana i vojarna u Jakovu kod Beograda, a spomen-ploča njemu u čast se nalazi u jednoj zgradi Generalštaba Vojske Srbije u Topčideru, javlja Telegraf.rs.

Njemu u čast, Republika Srpska ustanovila je Orden za posebne zasluge "Milan Tepić".

2007. godine mu je dodijeljen Zlatni grb općine Kozarska Dubica. Uručen je njegovom sinu Aleksandru.

Pročitajte više