Srpske novine krše Ustav objavljujući reklame "nepostojeće države Kosovo"

DRŽAVNI tajnik u srpskom Ministarstvu za Kosovo, Zvonko Stević, tvrdi kako je objavljivanje oglasa za Kosovsku agenciju za privatizaciju u Republici Srbiji protuustavno i nedopustivo.

"S grbom ili bez grba, moj stav je da je Ustav prekršen! Istina, skinut je grb, ali se reklamira Agencija koju država Srbija ne priznaje! Prema tome, ovo je skandalozno i nedopustivo", izjavio je Pressu Stević te je dodao kako razumije da novine žive od reklama, ali kako je ovo ipak previše.

"Niti jedne tiražne novine osim Blica nisu željele objaviti oglas"

Oglas koji je izazvao toliku buru u srpskim medijima je onaj koji je Blic objavio za Kosovsku agenciju za privatizaciju. Napadi na Blic došli su zbog toga što Srbija službeno ne želi priznati postojanje Kosova pa sukladno tome i taj oglas je od Agencije države koja ne postoji.

Press tvrdi kako prošlog petka niti jedne srpske tiražne novine nisu željele objaviti taj oglas, a sporno je i to što se na internetskim stranicama te Agencije nalazi grb Kosova. Prošli puta je Blic i u svome tiskanom izdanju na oglasu objavio grb Kosova, a ovaj puta se suzdržao od toga, valjda zbog reakcije javnosti koja je još uvijek vrlo osjetljiva na pitanje "južne srpske pokrajine".

"Bez kosovskog grba oglas nije sporan"

Drugi državni tajnik iz istog Ministarstva za Kosovo Oliver Ivanović tvrdi kako taj oglas koji se prostirao na sedam stranica, i nije tako sporan. "Ako su ovoga puta skinuli grb lažne države Kosovo, onda i nije toliki problem", rekao je Ivanović. Ono što srpsku stranu boli je i činjenica kako ta Agencija prodaje imovinu za koju oni smatraju da je "oteta Srbiji".

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više