Srpski Jat airways kupuje Boeinge

SRPSKI avioprijevoznik, Jat airways pregovara s predstavnicima City banke i Boeinga o nabavi novih letjelica kojima žele obnoviti svoju flotu, javlja Danas.

Pregovori se još drže u tajnosti, no poznato je da će predstavnici Boeinga ponovo doći u Beograd za deset dana. Jat će s njima pregovarati o uzimanju letjelica na leasing s mogućnošću otkupa.

Riječ je o aranžmanu u koji će biti uključene novi zrakoplovi što pokazuju i razgovori sa City bankom koji u Srbiji financira samo velike poslovne aranžmane.

Zrakoplovi stari više od 20 godina

Jatovi zrakoplovi stariji su u prosjeku više od 20 godina pa im je obnova flote nužna. Od ukupno 16 aviona, koliko ih trenutno imaju, leti ih samo šest, četiri Boeinga i dva manja zrakoplova tipa "ATR". Za neke avione nedostaju samo rezervni dijeli, no ostale letjelice zahtijevaju veća ulaganja.

Srpski avioprijevoznik nedavno je pregovarao i s europskim proizvođačem Airbusoms kojim su 1998. sklopili ugovor o nabavi osam letjelica.  Kasnije se ispostavilo da te letjelice ne odgovaraju Jat airwaysu, a i preskupe su im, s obzirom da tvrtka već duže vrijeme posluje s gubitkom.

Pročitajte više