Srpski konzul u Čileu: Mrtvačnica je bila puna kada sam došao po ženu i sina

DAMIR SOLOR, počasni konzul Srbije u Čileu, kazao je za Blic da je u Concepcionu uvedena vojna uprava jer je u njemu zavladao kaos, ljudi pljačkaju trgovine i porušene kuće. On navodi da, prema dosadašnjim podacima nema žrtava među 120 srpskih državljana koji žive u Čileu.

Jedini srpski državljanin na području zahvaćenog potresom bio je David, sin srpskog konzula. Evakuiran je sa Solorovom suprugom Carlom policijskim helikopterom iz Concepciona. "Kada smo polijetali helikopterom kojim sam došao po sina i ženu uz pomoć policije, mrtvačnica je već bila puna. Vojska svuda naokolo pokušava je spasiti preživjele“, kazao je konzul.

"Katastrofalan potres porušio je sve u Concepcionu. Počelo je iznenada. Zemlja se odvajala. Pred nama su se otvarali i zatvarali procjepi u njoj. Dok sam trčala kroz kuću sa sinom, zidovi su se obrušavali oko nas. Jezivo", kazala je Solorova supruga Carla.

Od kuće nije ostalo ništa


"Spavao sam. Probudilo me je pomicanje kreveta po sobi. Stvari su letjele naokolo. Mama je dotrčala, izašli smo i popeli se na brdo trčeći nekoliko kilometara. Vidjeli smo s brda da od kuće nema ništa. Brodovi i more su prešli preko nje i sve se polomilo“, prepričava desetogodišnji David.

Solorova supruga, koja je Čileanka, iz iskustva je znala da nakon potresa slijedi tsunami i da moraju pobjeći. Svjedoči da se od prvog potresa u sljedećih 20 do 40 minuta more povlačilo prema pučini kilometar, da bi se u obliku tsunamija vratilo nakon 40 minuta.

Konzul objašnjava da je nakon prvog potresa jačine 8,8 stupnjeva Richterove ljestvice uslijedila serija potresa jačine od oko šest do sedam stupnjeva po Richteru, da zemlja još podrhtava u toj zoni i da su jučer uslijedila još dva jaka potresa.

Solor je rekao da su telefonske veze još uvijek u prekidu i da je čak i uz pomoć policije teško doći do novih podataka o državljanima Srbije. U glavnom gradu Santiagu živi oko 100 Srba i za njih je utvrđeno da su svi živi i zdravi, dok o Srbima u priobalnom pojasu Čilea nema potpunih podataka. "Sve dok sa svima ne stupim u kontakt, ne možemo biti potpuno sigurni", kaže Solor.

Pročitajte više