Srpski poduzetnici: Naša ulaganja nisu dobrodošla u Hrvatsku

"POLITIČKE prilike ne dozvoljavaju ulaganje srpskih poduzetnika u Hrvatsku. Nismo dobrodošli. Nitko od srpskih vlasti nam u tom smislu ne nudi pomoć. Istovremeno, hrvatski privrednici imaju neusporedivo veću podršku države za nastup na srpskom tržištu. Počevši od porezne politike, preko financijske podrške pa do kreiranja ambijenta za ulaganja", tvrdi Radoljub Drašković, prvi i jedini srpski poduzetnik koji je uspio ući na hrvatsko tržište. Ukupni iznos srpskih investicija u Hrvatskoj iznosi 20 milijuna eura, dok je ukupan iznos hrvatskih investicija u Srbiji 25 puta veći.

"Razlozi su politički"

Radoslav Veselinović jedan je u nizu srpskih ulagača koji nije uspio u Hrvatskoj. Naime, prema pisanju B92, predsjednik Galeb grupe je preko brokerske kuće Ilirika želio kupiti većinski paket dionica tvrtke Pluto iz Zagreba.

"Službeno objašnjenje bilo je da sam zakasnio jedan dan s dostavljanjem ponude. Kasnije sam čuo da su razlozi ipak bili politički. Čitao sam kako srpskoj tvrtki nije dozvoljeno da preuzme hrvatsku tvrtku. Vidio sam da je postojao žestok otpor javnog mnijenja", prisjeća se Veselinović koji dodaje da zavidi hrvatskim tvrtkama na podršci koju imaju od države, a koja u Srbiji izostaje.

"Sve u svoje vrijeme"

Također, Dunav hrana grupa pokušala je kupiti Karlovačku mljekaru te je jedina dala ponudu, ali ta ponuda nije uzeta u obzir. "Tamo gdje nisi dobrodošao, nemaš što ni tražiti. Očigledno da još nije trenutak. Sve u svoje vrijeme. Nema nikakvog smisla forsirati nešto na silu", zaključuju u srpskom poslovnom klubu Privredniku. 

Pročitajte više